"Je důležité, že mužstvo je zdravé. Že se tam něco řekne a přijde impulz a práce. Ve druhé třetině přišla neskutečná práce, nebylo vidět ani jednoho hráče, že by odpočíval," pochvaloval si Říha zlepšený výkon ve druhé třetině.

"Začali těma nohama více pracovat, začali být agresivnější a dohrávat to. To, co jsme museli přijmout, jsme i rozdali, někdy to byly zbytečné fauly, to jsme si řekli taky. Myslím, že obrat jsme si zasloužili," podotkl Říha.

David Tomášek na dopolední rozbruslení české reprezentace před  utkáním skupiny s Ruskem 13. května 2019.
Tomášek opustil tým hokejistů na MS, poslední místo zaplní Gulaš

Dopředu prý už tušil, že začátek zápasu s Lotyši nebude příjemný. "Od rána jsem cítil, už i tím Kubou Voráčkem, že přijel jako lídr později, všichni čekali, co bude. Jestli bude hrát, nebo ne. Očekával jsem to takové. Že se nevzbudíme tak brzy," připomněl Říha noční odjezd kapitána Voráčka k porodu syna Matěje do Uherského Hradiště.

Za stavu 0:2 pocity šedesátiletého kouče na české lavičky nebyly nijak příjemné. "V klidu jsem nebyl. Ale věřil jsem, ta síla v mužstvu je. Věřil jsem, že takhle hrát dále nemůžeme. Oni jsou těžký soupeř. Když vedou, dokážou si počkat na brejkové situace. Dneska ale proti nám od druhé třetiny neměli šanci," odechl si Říha.

Obrat zahájil Hronek 

Vývoj zápasu zlomila přesilová hra po vyloučení Marise Bičevskise po zákroku na Michala Řepíka na pět minut a do konce utkání. Při něm načal obrat střelou ve 26. minutě obránce Filip Hronek.

Jakub Voráček z ČR (druhý zleva) se raduje z gólu na 3:2.
Byl u porodu, spal tři hodiny, pak řídil výhru. Náročný den, usmíval se Voráček

"Už z toho tlaku bylo vidět, že oni v obraně nejsou tak organizovaní. Rozhodili jsme věcmi, co jsme si řekli. Nastřelováním více puků do brankoviště, tlakem na brankáře, tlakem na obranu. Obrana se už pak rozhodí, oni už nevyhazovali puky tak důsledně. Už ani nečekali na brejky, neriskovaly je. To všechno ovlivnilo zápas," podotkl Říha.

Do zápasu zařadil nově dopsané obránce Petra Zámorského a útočníka Radka Faksu. "Pořád si sedáme, zase jsme pozměnili útoky, hrál Faksa. Zase to zkoušíme v přesilovkách. Třeba Rusové a Švédové to mají dané, už si hrají na to, aby mužstvo sedlo. Kdežto my se neustále hledáme. Máme ještě tři zápasy, aby si to sedlo do dokonalosti, jakou hledáme," podotkl Říha, který nechal mimo sestavu devatenáctiletého útočníka Filipa Chytila.

Soupisku rozšíří Gulaš

Soupisku ještě rozšíří útočník Milan Gulaš z Plzně. "Konkurence je zdravá a dobrá. Nikdo nikomu nezávidí, naopak. Ti dva, co seděli - Chyťa a Guli - tam byli, byli vtažení v atmosféře, v kabině. To je pozitivní," dodal Říha.

Mistrovství světa v hokeji 2019.Zdroj: Deník

České (resp. československé) reprezentační hokejové dresy v průběhu historie
Češi si na nové dresy stále ještě zvykají. Víte, jaké oblékali v minulosti?