„Historický stroj byl jako nepojízdný na opravě v depu. A neočekávaně se samovolně rozjel po manipulační koleji,“ uvedla policejní mluvčí Alice Musilová.

Lokomotiva narazila do zarážedla a vykolejila. „Odhad škody byl sto padesát tisíc korun. Sto tisíc na lokomotivě a padesát tisíc na poškozené trati,“ dodal mluvčí drážní inspekce Martin Drápal.

Karel Abraham. Ilustrační foto.
Šance po rozpacích. Abrahama s Kornfeilem čeká závod v Argentině

Z lokomotivy měl za jízdy vyskočit strojvůdce, který se zranil. „Posádka záchranářů ošetřila muže středního věku. Měl poraněný hrudník a ruku. Jednalo se o zranění lehčího charakteru. Sanitka ho odvezla na chirurgii do Kyjova,“ řekla mluvčí jihomoravské záchranky Hedvika Kropáčková.



Okolnosti nehody vyšetřuje policie. Podle mluvčího Českých drah Petra Šťáhlavského havárie provoz na železnici nehrozila. „Lokomotiva se rozjela po manipulační koleji, kde jiné vlaky nejezdí,“ uvedl Šťáhlavský.

Bezmála osmdesátitunový kolos dostala zpět na koleje jednotka hasičů Správy železniční dopravní cesty Přerov. „Jednotka Přerov provedla nezbytnou úpravu terénu, nutnou k zapatkování obou jeřábů. Hmotnost každého z nich je 120 tun. Následovalo úspěšné vyproštění lokomotivy a její nakolejení,“ uvedli hasiči na sociální síti.