„Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje a složky IZS zasahují u srážky osobního vlaku s nákladním vlakem v oblasti Český Brod,“ informovali v úterý večer na twitteru středočeští záchranáři. „Kolegům ze ZZS SČK jsme poslali na pomoc dvě záchranářské posádky, speciální vůz Atego a také posádku leteckých záchranářů,“ doplnili záchranáři z Hlavního města Prahy.

Na místě zasahovaly také více než dvě desítky policejních hlídek a vrtulník s termovizí. „Ten monitoruje situaci ze vzduchu a zjišťuje, zda se v okolí místa neštěstí nepohybují zraněné osoby, které jsou např. v šoku,“ uvedla Policie ČR na twitteru.

„Osobní vlak City Elephant je zdemolovaný až do úrovni strojovny vozu, náraz musel být ve velké rychlosti. Pravděpodobně došlo k projetí návěstidla stůj,“ informoval redaktor České televize Jan Beránek.

O srážce vlaků  nedaleko obce Štolmíř v Českém Brodě, který si vyžádal desítky zraněných, přijali hasiči Středočeského kraje hlášení v úterý v 21.40 hodin. „Srazily se osobní vlak City Elefant s poštovním vlakem krátce po půl desáté u Štolmíře. Třetí stupeň pohotovosti, zdravotní záchranka vyhlásila trauma plán. Desítky těžce i lehce zraněných, zatím nejsou info o obětech na životech,“ uvedl pro Českou televizi Petr Svoboda, mluvčí Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje.

Mluvčí středočeské záchranné služby Petra Effenbergerová ve vysílání České televize potvrdila, že nejméně čtyři lidé utrpěli vážná poranění a zraněno je mezi 50 a 60 lidmi. Čtveřice těžce zraněných pacientů byla převezena do nemocnice.

„V osobním vlaku cestovalo 200 osob. Oběti na životech zatím nemůžeme potvrdit, momentálně probíhá vyprošťování zaklíněného strojvůdce, takže ten je v tuto chvíli pohřešován,“ uvedl Miloš Němec, vedoucí odboru HZS Správy železnic. Vyprošťování komplikuje náklon jednoho z vlaků, kvůli kterému hrozí jeho převrácení. Hasiči museli soupravu zajistit řetězy. Ministr dopravy Karel Havlíček později doplnil, že při nehodě jeden člověk zahynul. Identitu oběti prozradit nechtěl, s největší pravděpodobností se však jedná právě o muže zaklíněného v troskách vlaku.

Srážka vlaků v Běchovicích 10. 7. 2020.
VIDEO: V Běchovicích srazil vlak člověka, pak se střetly rychlík a osobní vlak

Údaje o počtu cestujících i zraněných se však různí. Hasičský záchranný sbor ČR uvedl, že ve vlaku bylo zhruba 100 cestujících, 31 z nich bylo zraněno, z toho 8 středně těžce a 2 těžce. „Stále probíhá odsun vlaků od sebe,“ doplnil Petr Svoboda. Podle středočeských záchranářů však jsou nejméně čtyři lidé těžce zranění.

Nejvytíženější trať v Česku

Vlaky jsou v sobě silně zaklíněné. Minimálně do rána potrvá odstraňování následků a železniční trať zůstane úplně uzavřená. „Pražští hasiči na místo srážky vlaků u Českého Brodu vyslali speciální vyprošťovací kontejner a jedno družstvo hasičů, jako výpomoc kolegům z HZS SčK,“ uvedl na twitteru HZS Hlavního města Prahy.

„Jde o nejvytíženější trať v ČR. Nemůžeme vyloučit ani technickou závadu, ani pochybení jednotlivce, ani závadu výstražného zařízení,“ řekl České televizi mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal a upřesnil, že osobní vlak jedoucí z Prahy-Masarykova nádraží do Řečan nad Labem najel na stojící nákladní vlak. Už pohled na místo události podle něj naznačuje, že se jednalo o silný náraz.

Na místo nehody vyrazil také ministr dopravy Karel Havlíček. „Děkuji všem složkám IZS, které zasahují u železniční nehody u Českého Brodu. Bohužel podobných neštěstí je v poslední době nějak moc. Trochu to připomíná příběh nezvládnuté privatizace britských železnic z 90. let,“ kometoval pak situaci ministr vnitra Jan Hamáček.

U Karlových Varů se čelně střetly dva vlaky. Na místě jsou oběti i desítky zraněných.
Srážka vlaků na Karlovarsku si vyžádala dva životy. Desítky lidí se zranily

Provoz na trati byl kvůli nehodě přerušen. „Je zajišťována náhradní autobusová doprava, předpoklad omezení je do zítřejšího rána. Bohužel jsou na místě nehody ranění,“ informuje Pražská integrovaná doprava.

Nehoda si vyžádala nejen zastavení provozu na železniční trati, ale kvůli zajištění záchranných a likvidačních prací byla uzavřena i silnice číslo II/245 v blízkosti kolejí; mezi Českým Brodem a osadou Štolmíř.

Na stejné trati mezi Prahou a Kolínem v pátek 10. července vpodvečer u Běchovic narazil vlak bez cestujících do čekajícího rychlíku, nikdo se nezranil. Drážní inspekce se při zjišťování příčiny nehody přiklání k lidské chybě. Chyba člověka stála podle dosavadního vyšetřování také za srážkou dvou osobních vlaků na jednokolejné trati u Perninku na Karlovarsku, při které minulý týden zemřeli dva lidé a dalších 24 bylo zraněno.