Kvůli události muselo opustit domovy 19 lidí. Většinou šlo o obyvatele ze sousedních domů poškozeného objektu. Podle starosty se postupně budou v nejbližších dnech domů vracet. "Demolice není nutná. Jeden byt se bude muset opravit, ale staticky je to vše v pořádku," řekl starosta.

Pohled na výbuchem zničený bytový dům v Lenoře na Prachaticku. Při tragické události jeden člověk zemřel a devět lidí se zranilo, z toho dva těžce.
Výbuch plynu v Lenoře: Někteří museli opustit byty oknem, popsal svědek

O stržení domu zničeného výbuchem se podle Chrapana postará obec ve spolupráci s Jihočeským krajem. "Nebudou to hradit majitelé bytů," uvedl.

Lenora vyhlásila na pomoc obyvatelům zničeného domu veřejnou sbírku. Obecní úřad ve spolupráci s nadací Adra zřídil zvláštní účet 66888866/0300 s variabilním symbolem 577. Zájemci najdou informace rovněž na webu Lenory. "Budeme rádi za jakoukoliv pomoc, která poškozeným lidem jejich situaci usnadní," uvedl starosta.

Policie případ vyšetřuje jako úmyslný trestný čin. Zatím není jasné, kdo při tragédii zemřel. Přesnou identifikaci poskytne až pondělní pitva oběti. Z devíti zraněných utrpěli dva lidé těžké popáleniny, jsou na popáleninovém centru v Praze na Vinohradech.

Podle místních stojí za událostí jeden z obyvatel domu, který prý v domě rozmístil plynové lahve, polil je benzinem a zapálil. Hasiči i policisté stále případ vyšetřují.

Pohled na výbuchem zničený bytový dům v Lenoře na Prachaticku. Při tragické události jeden člověk zemřel a devět lidí se zranilo, z toho dva těžce.
VIDEO: V bytovém domě na Prachaticku vybuchl plyn. Jeden člověk zemřel