Ještě do úterního rána dá zima v Karlovarském kraji o sobě řádně vědět. Pak by se situace měla podle Martina Adamovského z Českého hydrometeorologického ústavu v Plzni uklidňovat. Do té doby musí lidé počítat se silným větrem, sněhovými přeháňkami a dokonce i náledím.

"Ještě dnes a zítra ráno předpokládáme silný vítr, který může dosahovat v nárazech až 70 kilometrů v hodině, na horách může být ještě silnější a můžou se tam tvořit sněhové jazyky. Dnes odpoledne se k tomu přidají silnější sněhové přeháňky," informoval Adamovský.

Upozornil, že večer by měli počítat lidé s výraznějším náledím, které má trvat až do rána. Pozor by si měli dát především řidiči. Náledí také zapříčinilo pondělní nehodu u Květnové na Karlovarsku, kde se čelně srazila dvě osobní auta s kamionem. "Na silnici z Ostrova na Chomutov u Květnové havarovala v pondělí ráno dvě osobní auta a kamion. Na místě zasahovaly dvě jednotky hasičů. Při nehodě se zranila jedna dospělá osoba a jedno dítě. Vozovka byla silně zledovatělá, provoz zde tak byl zcela zastavený. Před devátou hodinou dopoledne se podařilo místo události zprovoznit jedním jízdním pruhem. Silnice už je zcela průjezdná," uvedl mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Pondělní nehody v Karlovarském kraji.
Nehody v kraji: čelní střet dvou aut, jedno v příkopě

Podle meteorologa Adamovského se má ale od úterka začít oteplovat. "Přes den by se měly teploty pohybovat do šesti stupňů Celsia, večer bude ještě tepleji. Podobný ráz počasí bude i v nadcházejících dnech, před víkendem ale přijde studená fronta, což je určitě dobrá zpráva pro milovníky zimních sportů," dodal Adamovský.

Jak doplnil Jan Kincl z Horské služby Krušné hory, od neděle kvůli špatnému počasí zůstává i nadále uzavřená silnice z Božího Daru na Klínovec. "Fouká tam dost silný nárazový vítr. Situace není dobrá ani před Božím Darem u takzvané Jahodové louky, kde to hodně fičí a silnice je zavátá. Pokud se sem lidé chtějí vydat, tak jen s velkou opatrností a dobře vybavení, tedy se zimními řetězy a lopatou. Běžkařům prozatím nedoporučujeme výlety, hřebenové túry jsme zcela zakázali," upozornil záchranář s tím, že vleky jezdí s omezením a lidé by si tedy předem měli zjistit, jaká je situace v konkrétním středisku.

Za poslední dny připadlo na Božím Daru dobrých 35 centimetrů sněhu. I tam se má ale začít oteplovat. "Předpokládáme ovšem, že by sníh měl i přes vyšší teploty vydržet," uzavřel Kincl.