Právě v té době měla v Hranicích zasedat komise, jednání ale nakonec proběhlo v podstatě v terénu.

„Ve dvě hodiny, kdy měla komise zasedat, tak se to přemístilo do terénu. Ledy povolily, takže teď v podstatě není co řešit. Nyní to vypadá, že už by nic hrozit nemělo,“ řekl přímo v terénu mluvčí Městského úřadu v Hranicích Petr Bakovský.

„Na jezu došlo k manipulaci, tím klesla hladina a ledy se roztrhaly a postupně to povolovalo. Po druhé hodině už to šlo velice rychle,“ dodal mluvčí.

Větší kry zůstávají na březích podél toku, menší kusy plují po Bečvě, a to poměrně velice rychle.

Lámací manévr na jezu

Manévr na jezu přiblížil správce hranického jezu Jaromír Capil.

„Asi natřikrát jsme lámali led v nadjezí. Měli jsme nachystané i bagry, ale ty teoreticky nemusely zasáhnout, protože z Valašska se uvolnily další ledy, které provázel zvýšený průtok,“ řekl jezný.

Zvýšený průtok se pak opřel do bariéry, která začínala přibližně v Ústí a končila zhruba v Teplicích. Led, který ležel podél Kropáčovy ulice, praskl a obrovská váha ker se protlačila. Pak už to šlo ráz na ráz,“ přiblížil správce hranického jezu Jaromír Capil.

Voda ustoupila z Ústí

Situace se během chvilky zcela obrátila také v Ústí. Hladina tam ve třináct hodin dosahovala už na místní komunikaci a bylo jen otázkou času, kdy se průjezd obcí zcela znemožní. K tomu také nakonec došlo, ovšem jen na malou chvíli.

Ihned poté, co se hladina Bečvy hnula, voda z obce obrovskou rychlostí ustupovala. Jak uvedl místostarosta po třetí hodině Ústí Jaromír Nedbal, během krátké chvíle klesla voda celkem o jeden a půl metru. Místní jsou sice nadále v terénu a v úklidových pracích pokračují, to nejhorší má však celé Hranicko již za sebou.

Podle čerstvých informací jezného Jaromíra Capila prošla už o poznání slabší „bariéra“ poměrně v klidu také Lipníkem.

SOUVISEJÍCÍ: Ledy se pohnuly, Bečva se zvedá. Voda zalila hřiště v Ústí, v Týně stavějí hráz