Objekt, ve kterém sídlil zabezpečovací prapor a měli zde svou ubytovnu vojáci, je posledním, který ještě zbývá zbourat. Zdemolovány už byly sousední budovy a také pověstný „buzerplac," na němž probíhaly slavnostní nástupy a přísahy vojáků. Vojenský život Přerova ukončila restrukturalizace armády v minulých letech.

„Budovu bouráme strojově, pásovým rýpadlem s demoličními nůžkami. Odhadujeme, že zde bude tak deset tisíc tun suti. Železobeton se vydrtí a zůstane tu na stavbu nového obchodního centra, stejně tak se využijí i asfaltové plochy. Cihla se podrtí na zpětné zásypy," přiblížil Petr Kopuletý, stavbyvedoucí a majitel firmy, která provádí demoliční práce.

Podle něj by měl být poslední objekt zbourán v průběhu příštího týdne a na veškeré demoliční práce má firma dva měsíce.

Lidé se chodí dívat

Bourání kasáren, jak potvrzují stavebníci, láká kolemjdoucí – zejména pamětníky a bývalé vojáky, kteří kdysi v Želatovských kasárnách sloužili.

„Lidé se chodí dívat denně, samozřejmě, že si rádi zavzpomínají a vyprávějí své příběhy, které v těchto místech prožili," dodal.

Rozlehlý areál bývalých kasáren prodala armáda už před lety soukromému investorovi. V současné době zde sídlí řada firem.

Hypermarket a obchodní galerie

Nové nákupní centrum vyroste v samotném srdci kasáren a stavět se začne v příštím roce.

„Investor zde hodlá vybudovat hypermarket a nákupní galerii. Součástí bude i parkoviště se 274 místy. Předpokládáme, že získá stavební povolení na podzim loňského roku a samotná stavba bude zahájena v příštím roce," upřesnil náměstek přerovského primátora Pavel Košutek (ANO).

Hlavní budova obchodního centra má být jednopodlažní a počítá se s prodejnou hypermarketu.

„Také druhý objekt je navržený jako jednopodlažní a budou zde maloobchodní prodejny se smíšeným zbožím, hračkami, obuví, textilem, elektrospotřebiči, sportovními potřebami a službami," nastínil. Součástí záměru je i demolice větší části garáží s výstavbou čtyřiceti nových.