Na severu Olomouckého kraje v blízkosti polských hranic to není ojedinělý případ. V dubnu dvě ženy ve dvou osobních autech ukrývaly léky na prsou a za pasem.

Celníci na muže v osobním autě narazili při běžné kontrole na silnici nedaleko Zlatých Hor. „Dva muži ve věku 22 a 24 let tvrdili, že nic nevezou, že se byli podívat v Polsku na vozidlo v autobazaru. Jeden z mužů jevil známky požití návykové látky, proto celníci přistoupili ke kontrole vozidla," uvedla mluvčí Celního úřadu pro Olomoucký kraj Marie Bortlová.

V batohu spolujezdce našli celníci pouzdro s injekčními stříkačkami a v šedé příruční tašce na zadním sedadle nevyloupaná plata s léky Sudafed. Další tablety ukrývali muži v tetrapakovém obalu od ledové kávy v odkládacím prostoru dveří.

„Poté celníci přivolali ke kontrole služebního psa, speciálně vycvičeného na vyhledávání drog. Ten označil plechovku s energetickým nápojem v blízkosti řadicí páky. Celníci v ní našli další tablety," doplnila mluvčí. Celkem tak zajistili 1396 kusů tablet Cirrus a 36 kusů léku Sudafed.

Na podobný případ narazili celníci v dubnu u hraničního přechodu Bílý Potok na Jesenicku. Ve dvou osobních autech našli u žen poschovávaných více než 400 tablet. V obou případech šlo o léky Sudafed.

Další tři muže podezřelé z převážení několika set tablet určených na výrobu drog dopadli celníci v březnu v Bludově na Šumpersku. Zadrželi je při běžné silniční kontrole. Muži celníkům tvrdili, že se byli v Polsku podívat na náhradní díly, v batohu však převáželi téměř 1200 kusů tablet na výrobu drog.