Dívenka trpí nevyléčitelnou genetickou nemocí. Peníze, které její rodiče získají od specializované firmy, jež deset velkých pytlů plných vršků vykoupí, použijí na nákup zdravotnických pomůcek. Ty usnadní holčičce každodenní život.

„Sám toho člověk moc nenasbírá, když se ale přidá tolik dobrých lidí a každý pošle podobné množství jako zaměstnanci Siemensu, dá to dohromady i několik tun, což už stojí za to," říká maminka nemocného děvčátka.

„Už dnes je vidět, že měla akce smysl a že bude úspěšná. Děkujeme," přidává poděkování všem, kteří víčka několik měsíců poctivě sbírali.

Společnost podporuje projekty sociálního charakteru už dlouhou dobu a pravidelně, sběr vršků pro malou Michalku byl ale výjimečným počinem. Iniciativa totiž vzešla přímo od zaměstnanců, ne od vedení firmy. „Jsem na tuto jejich aktivitu opravdu pyšný," sdělil ředitel mohelnického závodu Siemens Pavel Pěnička.

Spontánní charitativní akci odstartoval e-mail s dojemným příběhem. Informace o zdravotním stavu děvčátka rozeslali přátelé rodiny na adresy svých známých. Mezi přáteli je i Martina Večerková.

„Maminka Michalky pochází ze stejné vesnice jako já a celou rodinu znám. Přeposlala jsem e-mail mimo jiné i své kamarádce z mohelnického závodu Siemens. Netušila jsem, jakou vlnu solidarity to tam rozpoutá. Je krásné, když se najdou lidé, kteří nad rámec svých běžných povinností pomáhají ostatním," řekla Martina Večerková.

I když je částka 830 korun, tedy finanční hodnota všech deseti pytlů víček, spíše symbolická, je celá akce příkladem toho, že i malými věcmi lze pomoci. Kromě peněz za vršky už firma loni na konci léta předala rodině Michalky osmatřicet tisíc korun.

Polovinu této sumy vybrali při spontánní sbírce během čtyř dnů zaměstnanci, firma se pak rozhodla částku zdvojnásobit. Vybrané peníze rodina investovala do nákupu speciálních pomůcek, například autosedačky nebo zádové opěrky.