Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Dýně i hmyz. Restaurant day provoněl KaS centrum a přilákal davy

Prostějov – Jedním slovem živá. Tak se v krátkosti dala popsat sobotní atmosféra v prostějovském Kulturním a společenském centru kolem půl třetí odpoledne.

16.11.2014
SDÍLEJ:

Potřetí se letos dočkali Prostějované festivalu jídla i pití. Stánkaři nabízeli převážně své výrobky všeho druhu: moučníky, polévky, uzeniny či zahraniční speciality. Návštěvníci měli z čeho vybírat.Foto: DENÍK/Michal Sobecký

Lidí je v přízemí kulturního stánku jako na plese, ovšem s tím rozdílem, že šaty a obleky vystřídalo listopadové oblečení a především desítky a stovky vůní. Stejné je to i o patro výš, kde návštěvníky lákají především cukrovinky.

Ne však pouze ty. K ochutnání totiž vybízí i stánek s bramboráky, které připravuje organizátorka Restaurant day Milada Sokolová.

„Bylo tu strašně moc lidí už před jednou hodinou. je vidět, že lidé se naučili chodit dříve, aby viděli ještě plné krámky. Už teď je snad polovina lidí na stáncích vyprodaná, takže myslím si, že zájem byl jako vždy veliký. Hlavní myšlenkou je otevřít si na jeden den svou vlastní restauraci nebo kavárnu a prezentovat sám sebe se vším všudy," říká a přidává další várku bramborové pochoutky na olej. Restaurant day však nejsou jen typicky čeká jídla. "Baskická kuchyně, polévkový bar či sushi," láká.

I přesto, že podle jejích slov už je polovina stánkařů vyjezená, je na festivalu jídla stále narváno. Hodně lidí jí a pije jen očima, ještě více jich ale tu a tam něco ochutná. Ani já nakonec neodolám a zakousnu se do řezu míša, který nikdy nezklame. Platí to i tentokrát, je skutečně výborný. Zapomínám na dobré vychování a olizuju si od krému jeden prst za druhým. Chvíli na to se vracím ke stánku, kde jsem k dezertu přišel. Tentokrát ovšem s foťákem.

„Mami, budeš v novinách!" upozorňuje s úsměvem asi třicetiletý muž prodávající paní. Neprotestuje, a na cestu od stánku mi navíc naloží moučníky.

„Dám vám to nejlepší, co tady mám," ujišťuje mě a když se chystám zaplatit, jen se zasměje a tak odcházím s tvarohovým a povidlovým zákuskem. I tentokrát jsou mé chuťové buňky nadšené.

Při dalším procházení mezi stánky nacházím domácí želé, jídla z dýně i domácí pivo. Mou pozornost však víc upoutala obrovská marcipánová beruška, odhadem šestiletý klučina obsluhující žíznivé hosty domácí malinovkou ale také to, že některé stánky jsou tři hodiny před koncem akce už skutečně vyjezené a vyprodané.

Hlavně ochutnávky méně tradičních jídel se stávají stále vzácnějšími. Včetně hmyzích pokrmů. Dlouho po hmyzích delikatesách pátrám, nemůžu je však najít. Ne že bych snad měl odvahu na křupání drobných nožiček mezi zuby – představa hmyzího jídla mě vážně nepřitahuje. Spíše mě zajímá, jak jídlo vypadá vzhledově a jestli se najde hodně odvážlivců, kteří si drobnou havěť vyberou zasvou svačinu.

Mé pátrání končí z ničeho nic Josef Németh.

„Hmyz už prý došel. Rozhodně jsem ho chtěl zkusit. Je zdravý a prý navíc hrozně dobrý. Slyšel jsem, že zde byli cvrčci v čokoládě a mouční červi na česneku a chtěl jsem obojí ochutnat. Prý o to však byl obrovský zájem a hned se vyprodali," povídá a vypočítává, čím zajedl žal z absence hmyzích jídel. „Vyzkoušel jsem míša řez, klobásky a bramborák. Ještě uvidím, co si dám dál," říká a hned míří za dalšími gurmánskými zážitky.

Restaurant day ProstějovKdy: sobota 15.11.2014
Kde: Kulturní a Společenské centrum Prostějov, suterén a předsálí v prvním patře
Co: speciality z české i zahraniční kuchyně, většinou domácí výrobky
Akce se koná v Prostějově potřetí, jde ale zároveň o první ročník

Autor: Michal Sobecký

16.11.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Klíčové grémium ČSSD

Sobotkova vláda podá demisi ve středu. Během řádného zasedání

Bonbony Kajínky od firmy Premiera Sweet
DOTYK.CZ
39

Tak sladká je moje svoboda. Kajínek si nechal vyrobit svoje bonbony

Pro samá světla nevidíme noc. Příliš umělého záření škodí lidem i rostlinám

Podle výsledků nové studie, na kterou upozornilo americké zpravodajství CNN, se kvůli umělému osvětlení všude na planetě alarmujícím způsobem zvýšil světelný smog.

V Ostravě se chystá blokáda dopravy, první protest kvůli prodloužené Rudné

Lidem došla trpělivost a rozhodli se uskutečnit to, o čem na nedávném veřejném projednávání nekonečné stavby hrozili. Neplánují sice ještě pochodovat k domu architekta Richtára, který budování silnice I/11 brání. Zatarasí ulici 17. listopadu.

Sexistické prasátečko: anticenu získal vtip se souložícím párem na stole

/FOTOGALERIE/ Vítězný vtip, který ponižuje ženy. Anticenu Sexistické prasátečko organizace Nesehnutí letos získal facebookový příspěvek Free Radia, který označila za nepřijatelný naprostá většina hlasujících. „Dvaadevadesát procent lidí označlo za nepřijatelný obrázek souložícího páru na pracovním stole, který hlásal větu Cesta k úspěchu nemusí být složitá,“ popsala za organizátory Kristýna Pešáková.

Vizážistka z havířovského paneláku okouzlila Evropu

Ve dveřích studia ukrytého v jednom z havířovských panelových domů se míjíme s dámou, která se chystá na špičkovou kulturistickou soutěž do Milána a vzápětí na mistrovství světa. Také kulturistky komunikují s porotou i obličejem a přijít si pro radu, jak se nalíčit k Michaele Bernatíkové, rovná se jít za mistryní Evropy.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT