O odvolání informoval server iDnes.cz. Kolářovým zaměstnavatelem byl hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil, podle kterého šlo o závažné porušení zákonů. „Když to shrnu, pohledy státní správy v podobě pana ředitele a samosprávy, tedy můj, na řízení kraje se začaly rozcházet," řekl Rozbořil.

Hlavní příčinou měla být dlouhodobě nedostatečná komunikace s odborovou organizací, která vyústila v porušení zákoníku práce. „Další důvod se týkal porušování veřejných zakázek a šlo i o špatné zařazení zaměstnanců na úřednickou a neúřednickou pozici. Mělo to i negativní finanční dopad na Olomoucký kraj," sdělil hejtman.

Kolař zvažuje žalobu

Dle Koláře se jednalo o pochybení jeho podřízených. „Bylo mi řečeno, že si na mě stěžovala odborová organizace, které jsem údajně nevytvářel dostatečné podmínky pro činnost, což mělo poškodit dobrou pověst krajského úřadu," řekl serveru s tím, že jeho podřízený měl navíc porušit zákon o zadávání veřejných zakázek. „A to tak, že sjednal ze sociálního fondu sportovní aktivity pro zaměstnance za sto tisíc korun," dodal Kolář, kterého se Olomouckému deníku nepodařilo kontaktovat.

Libor Kolář zvažuje žalobu na neplatnost odvolání a výpovědi. Tu potvrdilo ministerstvo vnitra. „Podle zákona o krajích odvolává ředitele krajského úřadu hejtman se souhlasem ministra vnitra. Souhlas je jakási pojistka toho, aby odvolání proběhlo v souladu se zákonem. Tyto podmínky byly dle našeho názoru v tomto případě beze zbytku naplněny," uvedla mluvčí ministerstva Hana Malá.

Konflikty i s předcházejícími hejtmany

Dosavadní ředitel měl mít konflikty i s předcházejícími hejtmany. „O důvodech odvolání ve shodě s ministrem vnitra nemám žádné informace, ale tento krok respektuji. Není tajemstvím, že má spolupráce s panem ředitelem v počátcích minulého volebního období nebyla ideální, ale nakonec jsme si k sobě cestu našli," vyjádřil se předposlední hejtman Martin Tesařík.

Výběrové řízení na funkci ředitele krajského úřadu bude vypsáno pravděpodobně příští týden. „Na vše je myšleno, do funkce nastupuje zástupkyně ředitele Lenka Doleželová. To potrvá do doby, než bude vybrán nový ředitel, což by mělo být do konce roku," oznámil Rozbořil.