„Šlo o to, že po demonstraci v Dřevnovicích sem přišlo asi dvanáct opilců a začali tady dělat pořádky. To se samozřejmě nelíbilo místním Romům, tak se taky sebrali a ozvali se, což taky chápu. Naštěstí ale zůstalo jen u slov a pak přijela policie," popsal incident dobromilický občanský aktivista Jaroslav Jordán.

Člověk v tísni na to uspořádal v místní Sokolovně setkání, kam pozval některé účastníky incidentu a situaci si vysvětlovali. Místní Romové si totiž mysleli, že radikály na ně pozvali členové domobrany. „To ale rozhodně není pravda," brání se Jordán.

Výpravu do Dobromilic začali smlouvat radikálové mezi sebou v Dřevnovicích, zatímco v hojné míře konzumovali pivo ve zdejší hospodě.

„Opravdu nám vadí, že nám sem jezdí ožralci kdoví odkud, nebo třeba Romové z Hradčan a chtějí tady dělat pořádky. To ničemu nepomůže, to nám udělali opravdu medvědí službu," míní Jordán.

Pořádek v Dobromilicích si podle něj musí udělat především dobromiličtí občané. Přespolní opilec, který si do obce přijde vybít svou nespokojenost představuje naopak výbušnou substanci a může věci jen zhoršit.

Svou činnost kvůli incidentu přerušila i dobromilická domobrana.

„Jde nám především o pořádek a klid v obci. Policie nám slíbila, že posílí hlídky a skutečně v tomto směru něco dělá. Teď jsem je tu zrovna viděl ve dvě hodiny v noci," líčil Jordán.

Incidentu z minulé soboty šlo zabránit, pokud by nabyla účinnosti obecní vyhláška schválená už několik dní předtím. „Někteří z nich měli v ruce pivo a podle téhle vyhlášky by je obec mohla vykázat z veřejného prostranství," uvažoval Jordán.

Další opatření

Vyhláška o zákazu konzumace alkoholu na veřejných prostranstvích ale začne platit až příští týden.

„Podle zákona musí viset patnáct dní na úřední desce, než nabude účinnosti," vysvětlil starosta Dobromilic Pavel Drnnovský. Vítá i častější policejní hlídky.

„Policii jsme už před časem dali své požadavky a ta v rámci svých možností svou pozornost věnovanou Dobromilicím opravdu zvýšila,"pochva­loval si starosta.

O zřízení obecního policisty stále uvažuje, ale v oblasti bezpečnosti vidí jiné priority. „Chtěli bychom kamerový systém, aby byl přehled o veřejných prostranstvích a nahrávky mohly sloužit jako důkazy," uvažuje starosta.