Křesla a stolky na chodbách mohutného objektu připomínají období 70. a 80. let.

Tutéž éru evokují rostliny rozestavěné v zákoutích.

Dřevěná mozaika ve vstupním vestibulu zase odkazuje na fakt, že objekt původně sloužil jako ředitelství Rudných dolů.

„Připadám si tu, jako bych se ocitl o několik desítek let zpátky. Možná by stálo za to některé věci zakonzervovat, protože se dnes už jen tak nevidí," uvažuje Jan Holý, který si do Pentagonu přišel vyřídit své úřední záležitosti.

Interiér budovy zvané Pentagon v Jeseníku se od 70. let 20. století příliš nezměnil.

Běžný standard kancelářských prostor

Socialistické estetice může být brzy konec. Na přelomu léta a podzimu má začít rekonstrukce interiéru objektu.

Ten začal fungovat v roce 1973 a od té doby neprošel žádnou větší obnovou. Úpravy vnitřních dispozic jsou podmínkou, aby v Pentagonu zůstaly sídlit státní úřady.

V komplexu se změní dispozice kanceláří. Práce se tak dotknou příček, podhledů či podlah, nové budou i rozvody elektřiny či optické kabely.

„Chtěli bychom dosáhnout standardu kancelářských prostor, který je dnes běžný," řekl vedoucí oddělení investic a rozvoje jesenické radnice Jiří Uher.

Rekonstrukce má postupovat po patrech. Náročný bude zejména přesun úředníků do jiných míst v budově po dobu prací. Ty mají trvat tři čtvrtě roku.

„Po dobu rekonstrukce je třeba počítat s omezeními. Samozřejmě to pocítí i veřejnost," dodal Jiří Uher.

Jesenický Pentagon

Nová plocha na parkování

V Pentagonu sídlí část odborů městského úřadu, úřad práce, správa sociálního zabezpečení a některé další státní instituce.

V budoucnu by se do něj měli přestěhovat všichni městští úředníci z budovy na ulici Tovární.

Velkým problémem je nedostatek parkovacích míst. Město proto pod Pentagonem vybuduje novou odstavnou plochu. S jeho stavbou chce začít v květnu.

V rámci prací bude nutné přeložit vysokého napětí a plynovod, které se na místě nacházejí.

Krajča pobavila zastaralá šatna
Šatna v jesenickém Pentagonu, jak ji vyfotila skupina KryštofNa zastaralé vybavení Pentagonu narazí i muzikanti, kteří vystupují ve zdejším sále.

Strohá podoba šatny pobavila před časem frontmana kapely Kryštof Richarda Krajča.

Jeho selfie se čtyřmi omšelými postelemi a zrcadlem v rohu tmavé místnosti zaujala na internetu stovky jeho fanoušků. PSALI JSME ZDE