Optimismus poněkud mírní jen údaje za poslední loňské čtvrtletí. V něm přijelo do Jeseníků o tři a půl procenta méně turistů, než za stejné období předchozího roku.

„Celkem nepříznivé počasí v závěru loňského roku nese výrazný podíl na pozdním zahájení zimní sezóny, i když některé areály v Jeseníkách spouštěly provoz relativně brzy,“ uvažuje Jan Závěšický, ředitel Sdružení cestovního ruchu Jeseníky. To spojuje obce z regionu a podnikatele v cestovním ruchu.

Závěšický upozornil také na skutečnost, že je třeba udržet návštěvníky v regionu co nejdéle.

„Nesmíme například dopouštět, aby po celodenním lyžování neměli návštěvníci u nás co dělat, čím se zabavit. Musíme jim nabídnout nejen profesionální služby, ale také je nasměrovat za zábavou, relaxem a kulturním vyžitím. Ty tu sice máme, ale ne vždy je umíme dobře prodat,“ dodal Závěšický.

Jeho slova dokresluje i zkušenost Lenky Tiché z Brna, která se svými dětmi v Jeseníkách trávila jarní prázdniny. „Několik dní jsme lyžovali na sjezdovce. Bylo to super, ale jeden den jsme si chtěli odpočinout. V Šumperku se toho ale v první půlce února popravdě moc nedělo, nakonec jsme skončili na bazéně,“ popsala svou zkušenost Tichá.