Rada Českého rozhlasu ho jmenovala ve středu spolu s dalšími šesti novými řediteli regionálních stanic. O jeho nástupci dnes jednala rada města, která už navrhla složení výběrové komise.

Josefa Podstatu letos čekal poslední rok jeho funkčního období, a to bylo podle jeho slov jedním z důvod předčasného odchodu. „Ředitelé veřejných institucí bývají dnes standardně jmenováni na dobu určitou. V okamžiku, kdy vstupuji do poslední sezony mého funkčního období, je tedy logické, že jsem využil zajímavé nabídky na respektovaný post. V médiích jsem se po roce 1990 pohyboval řadu let a věřím, že jmenování do funkce regionálního ředitele Českého rozhlasu pro Ostravu a Olomouc je potvrzením mé dosavadní manažerské praxe," uvedl Josef Podstata.

Výběrová komise zahájila činnost okamžitě

O svém odchodu z divadla informoval Podstata radní města v úterý. Ti dnes na mimořádném jednání schválili postup výběru ředitele divadla a jmenovali výběrovou komisi. „Radou pověřená expertní komise na základě svého odborného rozhledu vytipuje a sama aktivně osloví potenciální kandidáty s prokazatelnými předpoklady a profesními zkušenostmi. Zváží jejich ekonomické, provozní a umělecké záměry a po absolvování osobních pohovorů a posouzení předložených koncepcí doporučí radě města nejvhodnějšího uchazeče," uvedl náměstek primátora pro kulturu Jan Holpuch.

„S ohledem na mimořádně malý časový prostor a s přihlédnutím k nedávným či aktuálně probíhajícím konkurzům na ředitele Národního divadla v Praze a Národního divadla v Brně, navrhujeme postupovat analogicky jako v těchto zmiňovaných případech," uvedl primátor Martin Novotný.

Vzhledem k tomu, že nynější ředitel Josef Podstata nastupuje do vedení ostravského a olomouckého studia Českého rozhlasu již za měsíc, zahájí výběrová komise svou činnost okamžitě. Proces jmenování by měl být ukončen k 1. říjnu.

(krk, čtk)