„Operační středisko na místo vyslalo jednotku požární stanice Šumperk se dvěmi cisternami, povolány byly také jednotky dobrovolných hasičů z Nového Malína a Temenice. V době příjezdu hasičů byla střecha rodinného domku o rozměrech patnáct krát deset metrů zcela v plamenech. Jednalo se dům, který je v rekonstrukci," uvedl mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Zdeněk Hošák. Obyvatelé domu před plameny stačili utéct. Hasiči za nasazení několika proudů požár lokalizovali zhruba po půl hodině, pak pokračovali v rozebírání ohořelé střechy a dohašování ohnisek. Z domu také vynesli několik nádob na pohonné hmoty a tlakovou láhev na propan butan, tu pak ochladili.

Dva hasiči se ale zranili v momentě, kdy prováděli závěrečný monitoring před předáním požářiště malínské jednotce dobrovolníků.

„Oba hasiči scházeli po venkovním kovovém schodišti, v tu chvíli se ale utrhla část střechy a zavalila je. Kolegové je ihned vyprostili a poskytli jim předlékařskou péči. Na nosítkách je pak transportovali ke komunikaci, kde si je převzala zdravotnická záchranná služba," popsal Zdeněk Hošák. Zranění utrpěl profesionální hasič ze šumperské stanice, druhý muž je velitelem dobrovolné jednotky Nový Malín.

„Jejich zranění jsou kvalifikována jako středně těžká, nejsou v ohrožení života. Oba v současné době zůstávají v nemocnici," sdělil šéf šumperských profesionálních hasičů Martin Žaitlik.

Příčina požáru zatím není známá, na místě pracuje vyšetřovatel hasičů a policie. Výše škody přesáhne částku jednoho miliónu korun.