Které problémy podle vás nejvíce trápí Přerovsko a co by se mělo začít urychleně řešit?

Problém našeho okresu je dopravní situace v Přerově, tedy chybějící část dálnice D1, dále otázka nezaměstnanosti, či dostupnost některých služeb na vesnicích v našem okrese. Tedy dopravní obslužnost, dostupnost škol a školek, sociálních a zdravotních služeb. Urychleně je nutné vyřešit situaci okolo D1, tedy dokončit výkup pozemků pro D1 a začít s její dostavbou.

Budete usilovat o dostavění dálnice D1 z Říkovic do Přerova? Co pro to uděláte?

Budu o to intenzivně usilovat, je to především otázka komunikace ministerstva dopravy a Ředitelství silnic a dálnic a zajištění financování této stavby. To je nutné zajistit také při sestavování a schvalování celostátního rozpočtu.

V jakém rezortu nebo výboru sněmovny byste chtěl působit? Která oblast vás nejvíce láká?

Myslím, že velice dobře znám problematiku zemědělství, potravinářství a venkova. Jedenáct let jsem soukromý zemědělec a osm let pracuji jako obchodní manažer ve firmě s obratem několika miliard. Tedy dovedu si představit, že svoje zkušenosti a odbornost mohu dobře uplatnit ve výboru zemědělském či hospodářském.

Máte konkrétní recept, jak zatočit s nezaměstnaností?

Těch receptů máme více, jako KDU-ČSL chceme podpořit ohrožené skupiny na pracovním trhu. Především absolventy bez praxe, maminky po mateřské dovolené či lidi předdůchodového věku. Chceme umožnit u těchto skupin snížení odvodů na sociálním a zdravotním pojištění, tedy snížit náklady pro jejich zaměstnavatele. Velký prostor je také při řízení státních či polostátních firem. Například umožněním, aby se do tendrů ve státním podniku Lesy ČR mohli zapojit jak živnostníci, tak malé a střední firmy. Takto by mohlo vzniknout až tisíce pracovních míst.

Kdo vám nejvíce fandil – rodina nebo vaši přátelé?

Fandilo mně opravdu hodně lidí, rodina byla a je velkou oporou, ale kontaktovalo mě za poslední tři roky hodně lidí i mimo KDU-ČSL, kteří mě podporovali. Někteří i přispěli finančně na kampaň. Chtěl bych všem čtenářům moc poděkovat za podporu KDU-ČSL v našem kraji

S jakou vizí jdete do sněmovny?

Já se vždy snažím nehledat důvody, proč něco nejde, ale hledat způsoby, aby to šlo.

Co vás nejvíce překvapilo na výsledcích voleb?

Jsem příjemně překvapen dobrým výsledkem KDU-ČSL při našem historickém návratu do sněmovny. V našem kraji jsem navíc překvapen obrovskou podporou, kterou mně lidé vyjádřili i největším počtem preferencí ze všech kandidátů v našem kraji, za to moc děkuji a s pokorou si uvědomuji, že je to zavazující důvěra.

Jak jste oslavil úspěch a co pro vás znamená?

S manželkou a přáteli jsem v sobotu večer poseděl u dobrého burčáku z jižní Moravy. Osobně jsem moc rád, že se nám podařilo vrátit KDU-ČSL do sněmovny, což se u nás straně, která vypadla, nikdy nepodařilo, až nyní nám. Jinak to pro mne bude určitá životní změna, nicméně naše rodinné hospodářství si chci zachovat, protože práce v zemědělství mi dává výbornou možnost zůstat nohama na zemi. (šum)