„Oznamujeme zahájení územního řízení," sdělil ohledně projektu na úřední desce Jan Košťál, vedoucí prostějovského stavebního úřadu. Dodal, že veřejné projednání se uskuteční 1. srpna v 10 hodin.

Košťál přiblížil, že světelné signalizační zařízení křižovatky bude řízeno řadičem, který musí být kabelově propojen s přejezdovým zabezpečovacím zařízením, ze kterého bude přijímat povely o aktuálním stavu železničního přejezdu.

Změny v Barákově ulici

„V ulici Barákova, dále od centra, stavbaři provedou úpravy pro jednosměrný provoz v délce zhruba patnácti metrů. Do nové polohy pak přemístí parkoviště na ulici Barákova s devíti stáními pro osobní vozidla a dvěma stáními pro osoby s omezenou schopností pohybu," uvedl Jan Košťál.

Jak bude vypadat nová křižovatka?

Stavební úpravy křižovatky u železničního přejezdu na ulici Olomoucká zahrnují rekonstrukci vozovky v Olomoucké ulici v délce 183 metrů. Navazující ulice Barákova (blíže k centru) bude rekonstruována v délce 66 metrů a ulice Sladkovského v délce 78 metrů.

„Nové přejezdové zabezpečovací zařízení bude světelné se závorami, reléové s elektronickou nástavbou a bude obsahovat i akustickou signalizaci pro nevidomé," sdělil šéf prostějovského stavebního úřadu.

Nové křižovatka začne nejspíš sloužit příští rok.

„Jsme připraveni na začátku příštího roku vstoupit do akce celkovou opravou železničního přejezdu. Bude provedena výměna železničního svršku, železničního sdělovacího zařízení a úprava napojení na silniční komunikaci," řekl před nedávnem Václav John, ředitel Stavební správy východ Správy železniční a dopravní cesty. Ta se bude na stavbě podílet částkou ve výši devíti milionů korun. Olomoucký kraj dá na úpravy dvanáct milionů korun, město Prostějov osm milionů korun.

Rozpaky

Řidiči jsou z předloženého projektu na rozpacích.

„Z Barákovy do Olomoucké doleva se už neodbočí, tedy ani se tam z Olomoucké nebude dát vjet?" ptá se například Pavel Burša z Prostějova.

Náměstek primátora prostějovského magistrátu Zdeněk Fišer potvrdil, že ve směru od Olomouce se z Olomoucké ulice do Barákovi nebude dát odbočit. „Ve směru z centra města to ale možné bude," řekl Fišer. Ohledně parkoviště v Barákově ulici poznamenal, že zůstane v podstatě tam, kde je. Dostane ale nový povrch.