Letos v srpnu bude zahájena rekonstrukce oddělení dialýzy a urgentního příjmu či lůžkového oddělení gynekologie v prostějovské nemocnici. Stavební práce by měly trvat do poloviny října.

„Se správcem prostějovské nemocnice jsme se domluvili, že stavební práce budou prováděny za provozu po dílčích úsecích. Chceme tak omezit zatížení pro pacienty," uvedl hejtmanův náměstek Michael Fischer (ČSSD). Na zakázku bylo vypsáno výběrové řízení, z nějž vzejde konečná cena i přesný rozsah prací. Náklady se odhadují na 4,3 milionu korun.

Podle Kubína kraj už letos dokončil rekonstrukci ambulance urologie, ortopedie a ORL v přerovské nemocnici za zhruba 16 milionů korun. Práce byly zahájeny loni, letos na ně hejtmanství uvolnilo zhruba 11 milionů korun. Letos plánuje i rekonstrukci interny v nemocnici Šternberk za zhruba dva miliony korun. Zbývající peníze jsou určeny na modernizace šternberské porodnice, práce ale zřejmě letos nezačnou.

„Tyto tři investiční akce se hradí z peněz, které kraj získává z pronájmu nemocnic od Středomoravské nemocniční," uvedl Kubín.

Kromě toho Olomoucký kraj požádal z Regionálního operačního programu o peníze na modernizaci pavilonu interních oborů v přerovské nemocnici za zhruba 36 milionů Kč, dokončena by měla být v září. Na zhruba 75 milionů Kč by měla přijít modernizace pavilonu operačních oborů, i pro tuto akci kraj využije evropskou dotaci.

Středomoravská nemocniční, která je součástí holdingu Agel, vznikla 12. dubna 2007 a v polovině června téhož roku uzavřela s Olomouckým krajem smlouvu o pronájmu tří krajských nemocnic. Nyní je provozuje a pronajaté je má na 20 let. Loni věnoval Olomoucký kraj na modernizaci svých nemocnic zhruba 27 milionů korun.