Turisty tak v průchodu k poutnímu baroknímu chrámu láká nový poutač, upravený je i sortiment uvnitř.

„V zimě máme pravý domácí punč, každý den pečeme vlastní štrúdl a vyrábíme obložené bagety," uvedl nový provozovatel Pavel Čep.

Na Svatém Kopečku byla kavárna nebo cukrárna otevřená už od 19. století.

V posledních letech ale působila opuštěně a loni zavřela nadobro.

To se Pavlu Čepovi z nedalekých Samotišek nelíbilo, a tak si místo loni v říjnu pronajal a opravil.

„Musel jsem dodržet určitá pravidla, protože se jedná o historickou budovu," řekl.

S vlastníkem domu se domluvil, že na boční stěně budovy zůstane původní název Lachova cukrárna, který zeď zdobí od nepaměti.

Dvě letní posezení

Nová kavárna v létě otevře dvě terasy, jednu vedle příjezdové cesty, druhou na střeše budovy, odkud se nabízí malebný výhled na Olomouc.

„Odmala cukrárnu znám a chodívali jsme sem, ale nepamatuji si, že by někdy byla horní terasa otevřená. Je škoda ji nevyužít," řekl Pavel Čep.

Na Svatém Kopečku se prodávají cukrovinky také v okolních stáncích a posedět můžou lidé v několika hospodách.

Kavárna Na Kopečku ale jako jediná kombinuje obojí a díky dětskému koutku se hodí také pro rodiny s dětmi.

Autor: Michaela Němečková