Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pivaři jásejte! S novými minipivovary se v regionu roztrhl pytel

Šumpersko, Jesenicko – Ještě před pár lety připomínalo Šumpersko a Jesenicko pivní poušť, dnes zde příznivci tohoto nápoje prožívají zlaté časy. Jako houby po dešti rostou v regionu nové minipivovary. Jen v posledních měsících otevřely tři, další uvaří první várku v zimě.

9.9.2016
SDÍLEJ:

Nový minipivovar Zlosin ve Velkých Losinách. Na snímku jeho majitel Roman Žilka.Foto: DENÍK/Petr Krňávek

Po sto jedenácti letech ožila tradice vaření zlatavého moku v Zábřehu. Místní pivovar Welzl přivítal první návštěvníky v půli června. „Myslíme, že město velikosti Zábřehu si svůj minipivovar zasloužilo. Druhý ze spolumajitelů navíc ze Zábřehu pochází," objasnil motivaci k založení zábřežského pivovaru jeho jednatel Miloš Hrabák.

Kromě klasické světlé jedenáctky mohou návštěvníci v bývalé kotelně v místní části Krumpach ochutnat i piva, která „frčí" ve světě: blond ale, anglický stout nebo india pale ale. „Se speciálními pivy jsme šli na tenký led, nicméně ohlasy na ně máme příjemné. Někteří lidé k nám chodí jen na stout nebo na india pale ale," poznamenal Miloš Hrabák.

Prvního června vyprodukoval první várku minipivovar Cestář v Ostružné. Standardně tu vaří jedenáctku a dvanáctku, zkusili už i polotmavou třináctku.

Na rozdíl od většiny podobných podniků nemá Cestář vlastní pivnici. „Když vaříme, je u nás možná exkurze a ochutnávka. Naše pivo mají v penzionu Pod Šerákem v Ostružné, občas jej berou jako specialitu do restaurace Kovárna v Branné," řekla Kateřina Nováková z rodinného minipivovaru Cestář.

Nejoblíbenější nápoj v Česku bude vařit také penzion U Jirsáka ležící na hranici Šumperka a Vikýřovic. Produkci zde chtějí zahájit letos v prosinci, orientovat se hodlají zejména na ležáky.

„Máme malý penzion, wellness a chceme, aby se naše restaurace od ostatních odlišila. V Šumperku navíc žádný minipivovárek není," sdělil majitel penzionu U Jirsáka Ladislav Hampl.

Zatím nejnověji funguje minipivovar v penzionu Brněnka ve Velkých Losinách. Název a logo pivovaru Zlosin odkazuje na místo původu i zdejší čarodějnické procesy.

Na čepu mají v Losinách svrchně kvašený speciál india pale ale, k němuž na konci září přibydou dva ležáky: světlá jedenáctka a polotmavá dvanáctka.

Majitel losinského minipivovaru se konkurence podniků v okolních obcích neobává. „Myslím, že minipivovary mezi sebou nejsou konkurencí. Spíše se chceme navzájem podporovat a spolupracovat. Do budoucna chci vymyslet něco ve stylu pivní stezky," poznamenává Roman Žilka.

V současnosti na Šumpersku a Jesenicku existuje sedm minipivovarů. Kromě tří nových se jedná o zavedené podniky v Jeseníku, Branné, Loučné nad Desnou a Sobotíně.

ROZHOVOR: Se speciály jsme šli na tenký led, ale vyplatilo se, říká jednatel zábřežského minipivovaru


Nový minipivovar Welzl v Zábřehu. Na snímku jeho jednatel Miloš Hrabák.Zábřeh – Do Zábřehu se po sto jedenácti letech vrátila tradice vaření piva. Zlatavý mok jménem Welzl vzniká v budově bývalé kotelny na sídlišti Krumpach. „Zatím převažuje velká spokojenost. Ohledně kvality piva máme téměř výhradně pozitivní ohlasy, z hlediska výstavu jsme několik týdnů po začátku na maximální kapacitě a už uvažujeme o navýšení," říká jednatel zábřežského minipivovaru Miloš Hrabák.

Jak dlouho trvalo vybudovat v Zábřehu minipivovar?

O tomto záměru jsme poprvé mluvili před třemi, čtyřmi roky. Společnost jsme založili před dvěma a půl lety.

Jaká piva vaříte?

Nejpopulárnějším pivem v regionu je jedenáctka. Naším základním pivem je tedy světlý jedenáctiprocentní ležák, který je mezi našimi hosty nejoblíbenější. S kolegou sládkem jsme se pohybovali po světě, přinášíme i nové styly, svrchně kvašená a další speciální piva. V tanku nám dozrála druhá várka blond alu, máme anglický stout, india pale či pšeničné pivo.

Nacházíme se v bývalé kotelně na periferii města. Proč jste si vybrali právě tento objekt?

Hledali jsme různé možnosti, byli jsme se podívat i do areálu bývalého pivovaru. Na základě kombinace finančních možností a technického zázemí, které bylo k dispozici, nám tento objekt vyšel jako nejlepší. Nachází se mimo centrum, ale jsme tu spokojeni. Krumpach je klidná lokalita, pivovar tu navíc vytváří určité mikroklima.

Název Welzl se pro minipivovar v Zábřehu nabízí, ale přesto: neuvažovali jste o alternativách?

Na začátku jsme měli pro název pivovaru více tipů. Například restaurace se jmenuje Kotelna. Nicméně vaříme za zábřežského sladu, používáme zábřežskou vodu. Eskymo Welzl je nejslavnější zábřežský rodák. Chceme, aby i pivovar byl regionálním se vším všudy, tedy i s názvem.

Pivovar jste otevírali před třemi měsíci. Jak jste zatím s jeho fugováním spokojeni?

Převažuje velká spokojenost. Z hlediska kvality piva máme téměř výhradně pozitivní ohlasy, na pivu nemusíme a nebudeme nic měnit. Trošku jsme se báli, protože v regionu nejsou zvykem speciální piva. Se speciály jsme šli na tenký led, nicméně dnes k nám někteří lidé chodí jen na stout nebo na IPu. Z hlediska výstavu jsme několik týdnů po začátku na maximální kapacitě a už uvažujeme o navýšení. V restauraci stabilizujeme personál, máme rozvojové plány. Do budoucna například uvažujeme o zavedení jednoduché kuchyně.

Autor: Petr Krňávek

9.9.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch s Jaroslavou Němcovou
AKTUALIZOVÁNO
5

Šéfka Státního zdravotního ústavu rezignovala, kvůli laciným pronájmům

Michal Birner
EXKLUZIVNĚ
14

Útočník Michal Birner před čtvrtfinále OH: Americe máme co vracet

Epochální turínský finiš zajistil Neumannové nesmrtelnost: Byl to trochu "omyl"

/VIDEO/ České běžecké lyžování neprožívá ideální časy. Tedy co se profesionálů týče. Amatérů ve stopách je stále dost. Po nedávném odchodu Lukáše Bauera do sportovního důchodu bychom velmi těžko hledali jeho nástupce. Mezi ženami je pak čekání na světové výkony ještě delší.

Strojírenský olej ohrožuje v práci až 500 tisíc Čechů, riskují kloubní nemoci

Téměř půl milionu zaměstnanců průmyslových firem v Česku ohrožuje strojírenský olej, který výrazně zvyšuje riziko vzniku revmatické artritidy. Na tento fakt upozornili lékaři a poradci pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci ze společnosti ARDON SAFETY a Bureau Veritas.

AKTUALIZOVÁNO

OBRAZEM: Karolína Erbanová už má na krku olympijský bronz

Karolíně Erbanové, české rychlobruslařce, která získala bronz ve sprintu na 500 metrů, už se od úterý houpe na krku bronz! V České republice lidé právě obědvali, když si sympatická sportovkyně v Pchjongčchangu užívala medailového ceremoniálu.

dTest: Bílý prášek do kávy? Do mléka má daleko

Coffee creamer, bělidlo do kávy, instantní sušená pochoutka od kávy. To všechno jsou různé názvy pro instantní přípravky do kávy. Pro zjednodušení se jim říká sušená smetana. Od opravdové smetany je ale dělí řada příměsí. Spotřebitelský časopis dTest porovnal šestnáct výrobků k zabělení černé kávy. Ve srovnání s opravdovým sušeným mlékem obsahují místo mléčného tuk rostlinný a celou řadu „éček“.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT