Staveniště převzala olomoucká stavební společnost Gemo, pavilon je vyklizený a kolem dokola se až za sousedící garáže táhne plot, na kterém už visí cedule s bezpečnostními pokyny.

Bagry se nejspíš objeví za několik dní.

Kvůli stavbě je uzavřený i chodník ve Wolkerově ulici.

Firma ho oplotila až těsně k vozovce a aby se chodci dostali na ten protější, přecházejí frekventovanou silnici. Projíždějící řidiči si tam musejí dávat mnohem větší pozor.

„Je to nebezpečné. Pro pěší není vyznačený žádný provizorní přechod, není to ani dostatečně osvětlené. Lidé tam postávají a bezradně se rozhlížejí, zda a kudy vůbec mohou přejít. Snad pro ně mohli nechat alespoň úzký pruh stávajícího chodníku, kudy by mohli bezpečně pokračovat v chůzi," poznamenal jednačtyřicetiletý Pavel Jelínek z Olomouce, který místem projíždí dvakrát denně při cestě do a ze zaměstnání.

Vizualizace návrhu přestavby Výstaviště Flora a jeho okolí

Vizualizace návrhu přestavby Výstaviště Flora a jeho okolí

Skanska napadla vítězství Gema

Olomoucká radnice, která Floru označuje za „rodinné stříbro", chce mít z pavilonu a jeho okolí moderní výstavní prostor.

„V posledních letech už nešlo přehlédnout chátrající stav výstaviště ani přeslechnout množící se hlasy veřejnosti, že pro Olomouc tak typické květinové výstavy už si opravdu zasluhují důstojnější kulisy. Jsem rád, že se nám konečně, ač se zdržením, podařilo tuto velkou rekonstrukci výstaviště rozběhnout," uvedl primátor Martin Novotný.

Začátek stavby už se během posledních let několikrát posouval. Teď už by mohlo práce zbrzdit jen odvolání společnosti Skanska k předsedovi Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Její první stížnost úřad zastavil.

„Další postup zatím zvažujeme," prohlásila Lucie Nováková, mluvčí Skanska, která v soutěži skončila druhá za Gemem.

Pavilon A na olomouckém výstavišti Flora

Současná podoba pavilonu A na výstavišti Flora. Foto: DENÍK/Jiří Kopáč

Přibude dvoupatrová budova

Řemeslníci kromě oprav pavilon A také rozšíří – „áčko" se rozroste o dvoupatrovou dostavbu, kterou budou s pavilonem v přízemí a prvním patře spojovat velké dveře.

Podle potřeby tak bude možné upravovat velikost prostor.

Nadzemní podlaží budou sloužit výstavám, koncertům, sportovním akcím či seminářům, v podzemí bude mimo jiné sklad a šatny.

U nejbližšího domu ve Wolkerově ulici vyroste správní budova složená ze dvou částí: v té nižší bude restaurace, ve té vyšší aministrativa. Vznikne i nová příjezdová cesta od tramvaje do Zamenhofovy ulice. V plánu je i parkoviště pro stovku aut a deset autobusů.

Pavilon A na olomouckém výstavišti Flora

Současná podoba pavilonu A na výstavišti Flora. Foto: DENÍK/Jiří Kopáč

Nové áčko má být hotové za rok

Rekonstrukce a dostavba přijde na 210 milionů korun, z nichž asi čtyřicet procent pokryjí evropské dotace.

„Dokončení samotné rekonstrukce hlavního pavilonu je plánováno na přelom letošního a příštího roku, dostavba by poté měla skončit asi za další tři měsíce," sdělila mluvčí olomoucké radnice Jana Doleželová.

Kvůli dotacím musí být vše hotovo do poloviny roku 2015. Radnice o tom, že termín stihne, nepochybuje.

Výstaviště tak zřejmě začne sezonu 2014 v novém.

„První z výstav by mohla být Tourism Expo, prostor by mělo být možné využít i pro start plesové sezony," řekl ředitel výstaviště Jiří Uhlíř.

Budoucnost pavilonu A

Rekonstrukce

Původní zůstane jen skelet a střecha. Vymění se střešní krytina, budova se přesklí, přibudou venkovní žaluzie. Zlepšit se má akustika budovy.

Restaurace Áčko na terase se zruší. Místo dnešních kanceláří vznikne zázemí pro vystupující a šatny.

Dostavba

Z terasy povede lávka přes novou silnici do správní budovy, kde bude restaurace. Dostavba bude dvoupatrová a s pavilonem ji v přízemí a prvním patře spojí dveře.

Podle potřeby tak bude možné upravovat velikost prostor.

Nadzemní podlaží poslouží výstavám, koncertům, sportovním akcím a seminářům, v podzemí bude mimo jiné sklad a šatny.

Správní budova

Tvořit ji budou dvě samostatné části.

V první bude restaurace pro devadesát hostů. Druhá budova bude sídlem vedení výstaviště se zasedací místností a kancelářemi.

Silnice a parkoviště

Zamenhofova ulice bude ústit do Wolkerovy ulice, kde vznikne křižovatka.

Zamenhofova povede k novému parkovišti u nádraží Olomouc – Nová Ulice. Parkoviště pojme přes sto aut a autobusů.

Historie pavilonu A

Expozice v pavilonu A tvoří základ zahradnických výstav Flory Olomouc.

Pavilon byl dokončený v roce 1966 (architekt Petr Brauner). Výstavám slouží od roku 1967. V ten rok se také objevil název Flora Olomouc. Visutý chodník byl dokončen rok předtím.

V roce 1974 zde zasedala akademická obec Univerzity Palackého k oslavě 400. výročí vzniku olomouckého vysokého učení.

Kromě mezinárodních přehlídek květin hostil pavilon například plesy či soutěže krásy.

První výstava květin proběhla v roce 1958, od té doby bylo nejrůznějších expozic mnoho set a shlédlo je na pět milionů návštěvníků.