Datum konání místního referenda o úplném zákazu hazardu se po pondělním zaseání zastupitelstva posouvá až na 12. prosince.

Termín před Vánoci totiž schválili na svém pondělním jednání olomoučtí zastupitelé.

Důvodem posunu oproti požadavkům iniciátorů referenda je názor kontrolního pracoviště ministerstva vnitra.

Rezort má totiž výhrady ke znění položené otázky, na kterou má veřejnost odpovídat.

výtkami k formulaci otázky se zastupitelé seznámili těsně před projednáváním bodu o místním referendu. Podklady přitom do datové schránky města dorazily v pátek 12. září.

Tajemník magistrátu Jan Večeř zastupitelům řekl, že podle ministerstva vnitra nelze v referendu rozhodovat o změně či zrušení městské vyhlášky, kterou schválilo zastupitelstvo.

Otázka v chystaném referendu přitom hovořila o zákazu hazardu na celém území města. To by v případě úspěchu referenda vyžadovalo změnu vyhlášky.

Petici za uspořádání místního referenda v Olomouci podepsalo téměř devět tisíc obyvatel. K vypsání referenda bylo zapotřebí 8160 podpisů. Iniciativa Olomouc bez hazardu je přesvědčená, že hazard představuje pro společnost velkou finanční zátěž a je spojen s kriminalitou. Podle loni schválené vyhlášky by měla v Olomouci do začátku příštího roku skončit polovina ze 113 heren. Podle radnice by město případným plošným zákazem přišlo o velkou část příjmů, které putují do kultury, sportu či sociální oblasti. Loni z hazardu získalo město 110 milionů korun.

Iniciátoři jsou z rozhodnutí zklamaní

Strůjci iniciativy Olomouc bez hazardu jsou z rozhodnutí zastupitelů zklamaní.

„Zastupitelé jasně ukázali, že nemají zájem na tom, aby občané mohli závazně rozhodnout o věci, která se jich týká," podotkla Dominika Kovaříková, jedna z iniciátorek akce a současně také jednička kandidátky hnutí Občané pro Olomouc.

Rozhodnutí zastupitelů podle ní vážně ohrozí platnost referenda, protože v prosinci přijde hlasovat méně lidí než v termínu komunálních voleb.

Aby referendum bylo platné, musí přijít hlasovat aspoň 35 procent oprávněných voličů.

Otazníky nad otázkou

Dominika Kovaříková také oponovala, že podobně formulovaná otázka, jako je ta pro olomoucké hlasování, byla prověřena v několika referendech v jiných obcích.

„Otázku jsme netvořili, protože víme, že je to složité," uvedla Kovaříková.

Poznamenala, že soud právě v pondělí 15. září rozhodl o vyhlášení referenda o úplném zákazu hazardu v Ústí nad Labem a položená otázka je stejná jako v Olomouci.

Prostou úpravu otázky nedovoluje zákon. Iniciátoři Olomouc bez hazardu by totiž pod upravené znění museli opět nasbírat potřebných více jak osm tisíc podpisů obyvatel města.

Podle tajemníka Jana Večeře by v případě, že by zastupitelé odsouhlasili jako termín konání veřejného hlasování právě 10. a 11. říjen, hrozilo nebezpečí, že jeho výsledek by ministerstvo vnitra zrušilo.

„To má totiž právo pozastavit rozhodnutí ustanovení zastupitelstva, a to v lhůtě šedesáti dní," dodal tajemník.

Přesné znění otázky pro referendum„Souhlasíte s tím, aby statutární město Olomouc učinilo veškeré kroky vedoucí k zákazu provozování loterií a sázkových her, zejména výherních hracích přístrojů a interaktivních videoloterijních terminálů a jiných obdobných přístrojů uvedených v § 2 písm. e), g), i), j), l), m), a § 50 odst. 3 zákona o loteriích a jiných podobných hrách, a to na celém svém území?"