„Ministerstvo financí nás informovalo, že pro nás blokovalo dotaci ze státního rozpočtu až ve výši 6,3 milionů korun," uvedl náměstek primátora Zdeněk Fišer.

Město se pustilo do přípravy projektové dokumentace a požádalo o vydání územního rozhodnutí. Při územním řízení se však odvolali zástupci obyvatel sídliště ke Krajskému úřadu Olomouckého kraje, který zatím o odvolání nerozhodnul.

Proč lidé projekt stopli?

„Zástupci družstev tvrdí, že nové parkoviště by znamenalo pro obyvatele větší hlukovou zátěž, více exhalací, zvýšilo by zatížení Olomoucké ulice a zejména nesouhlasili s tím, aby zde parkovali například sportovci nebo návštěvníci sportovního areálu na zmíněném sídlišti," uvedla mluvčí prostějovského magistrátu Jana Gáborová.

„Už tak tady nemáme moc klidu, a ještě kdyby nám před domem měly zastavovat autobusy sportovců, tak to by byl konec. Parkovací místa jsou potřeba, ale měla by sloužit především místním, a ne sportovcům," míní pětašedesátile­tý Karel.

„Nedomníváme se, že by tyto argumenty byly opodstatněné, nicméně v praxi to znamená zastavení celé akce. Je to škoda, protože požadavek na zvýšení počtu parkovacích míst ze sídliště zazníval. Občané ale sami rozhodli, takže musíme jejich názor respektovat," reagoval už dříve Zdeněk Fišer.

Více parkovacích míst by naopak uvítal sedmatřicetiletý Ivo, který žije na sídliště v podnájmu. Často nemůže u vchodu do domu, kde bydlí, najít pro své auto místo.

„Větší parkoviště by v ulici Valenty bodlo. Jenže pokud na něm budou parkovat fotbalisté a fandové, tak bude pro usedlíky k ničemu," krčí rameny.

Projde náhradní varianta?

Prostějovské radnici nyní hrozí, že by o dotaci ve výši zhruba šesti milionů korun mohla přijít.

„V současné situaci je tak velmi nejisté, zda dojde k vydání stavebního povolení na parkoviště u sportovního areálu. Vzhledem k této situaci, kdy může město Prostějov pozbýt případnou dotaci, navrhujeme náhradní variantu. Chceme požádat o dotaci z ministerstva financí na řešení parkování v rámci projektu regenerace sídliště E. Beneše. Parkoviště bude sloužit zejména obyvatelům sídliště, kde je kritický nedostatek parkovacích míst," vysvětlil Zdeněk Fišer.

„Podle předběžné informace poskytovatele dotace by tato varianta měla být možná," dodal náměstek primátora.

Město původně počítalo, že vybudování nového parkoviště spolkne sedm milionů korun. Státní dotace měla pokrýt devadesát procent nákladů.

„Vzhledem k tomu, že ve variantě severní části sídliště se bude jednat pouze o rozšíření stávajícího parkoviště, investice bude nižší. Počítáme s čerpáním dotace ve výši 4,5 milionů korun, spoluúčast města bude ve stávající výši deseti procent, tedy kolem půl milionu korun," dodal Zdeněk Fišer.