V olomouckém volebním obvodu číslo 61 získal Kantor 52,44 procenta hlasů (10 794 hlasovacích lístků), Milan Brázdil 47,55 procenta (9 786 hlasovacích lístků).

Volební účast v druhém kole na Olomoucku byla 18,7 procenta, což je třetí nejvyšší účast v republice, zároveň však nejnižší v historii druhých kol v obvodu.

V olomouckém sídle KDU-ČSL se hned po sečtení hlasů zhruba v půl čtvrté odpoledne slavilo.

Bouchlo šampaňské a dvě desítky přítomných vítězi zazpívaly Živijó.

Lumíru Kantorovi přicházeli blahopřát gratulanti, kromě lidovců a členů štábu také rodina nebo bývalý senátor Josef Jařab.

Kantor poděkoval voličům, rodině a kolegům v práci ve Fakultní nemocnici Olomouc.

„Novorozenecké oddělení mělo i během mé účasti v kampani a měsíční dovolené dobré výsledky. To je i vzkaz některým lidem, kteří se obávali, že z neonatologie odejdu. Určitě to bude zvládat i nadále," řekl.

Volební štáb Lumíra Kantora (KDU-ČSL)Zdroj: DENÍK/Jiří Kopáč

Lumír Kantor ve volebním štábu KDU-ČSL v Olomouci. Auto: DENÍK/Jiří Kopáč

"Tisíc hlasů je strašně moc"

Rozdíl mezi ním a kandidátem ANO byl 1008 hlasů.

„Tisíc hlasů je strašně moc. Petr Pithart v roce 2006 vyhrál o 24 hlasů. Pořád je to pro mě prokazatelné vítězství. Pro poslance Milana Brázdila to určitě není ztracený boj a těším se, že spolu budeme spolupracovat na úrovni Poslanecké sněmovny a Senátu," dodal Kantor.

Že volby mezi nimi dopadly opačně než v prvním kole, připisuje částečně i reakci na vznik krajské koalice ANO, ČSSD a ODS v tomto týdnu. Lidovci nakonec skončili v opozici.

„Byla určitá doporučení, aby mě podporovatelé dvou nejsilnějších stran nevolili. Je možné, že voliči ANO a ČSSD to vnímali kontroverzně. Každopádně myslím, že senátní volby jsou o něčem jiném než o stranách," podotkl budoucí senátor.

Brázdil: Mí voliči už nepřišli

Vlivu krajské koalice nepřičítá velkou váhu ani Milan Brázdil. Příčinu neúspěchu vidí spíš v menší informovanosti části voličů.

Při kampani se setkával s lidmi, kteří o druhém kole voleb nevěděli.

„ANO vyhrálo krajské volby a má hejtmana, já zvítězil v prvním kole senátních. Ve druhém kole už mí voliči nepřišli, zato disciplinovaní sympatizanti KDU-ČSL a Lumíra Kantora ano. V každém případě děkuji všem, kdo šli volit. Lidé z Olomoucka podle mne nemohli udělat chybu, vybírali mezi dvěma odborníky," řekl poražený lékař.

Kantorovi popřál, ať zvládá funkci primáře i senátora. Oba kandidáti kampaň hodnotili jako korektní.

V lékařském duelu druhého kola senátních voleb na Olomoucku se stal poraženým poslanec a bývalý ředitel záchranné služby Olomouckého kraje Milan Brázdil (ANO). Výsledky sledoval se svými kolegy v baru v Olomouci.Zdroj: DENÍK/Jiří KopáčV lékařském duelu druhého kola senátních voleb na Olomoucku se stal poraženým poslanec a bývalý ředitel záchranné služby Olomouckého kraje Milan Brázdil (ANO). Výsledky sledoval se svými kolegy v baru v Olomouci. Autor: DENÍK/Jiří Kopáč

Tesařík: Nízká účast mne mrzí

Senátorský post neuhájil dlouhodobý politik Martin Tesařík (ČSSD), který skončil před týdnem třetí.

„Vítězi se sluší pogratulovat a lze si jen přát, aby jeho práce v Senátu byla přínosem pro náš region," uvedl končící senátor.

Pozastavil se nad nejnižší volební účastí ze všech druhých kol v olomouckém obvodu.

„Nízká volební účast mě mrzí a je jen škoda, že společnost nevnímá volby jako příležitost, kdy rozhoduje sama o sobě," podotkl.

Do Senátu míří Bizon, vyučený automechanik, který se stal primářem

Profil Lumíra Kantora

– Nestraník za KDU-ČSL, s podporou TOP 09, Strany zelených a Starostů a nezávislých
– 54 let
Lumír Kantor, primář novorozeneckého oddělení Fakultní nemocnice OlomoucZdroj: FNOL– Primář Novorozeneckého oddělení Fakultní nemocnice Olomouc, předseda České neonatologické společnosti České lékařské společnosti J.E. Purkyně, pedagog Lékařské fakulty Univerzity Palackého, soudní znalec v pediatrii.

Narodil se 31. března 1962 v Olomouci. Vyučil se automechanikem, po maturitě pracoval v opravně elektromotorů.

V roce 1990 vystudoval Lékařskou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci, jeho oborem se stala neonatologie.

Nejdříve působil jako dětský lékař v Přerově, od roku 1993 pracuje ve Fakultní nemocnici Olomouc, kde je od roku 1997 primářem Novorozeneckého oddělení s JIP.

Kantor je také soudním znalcem, vyučuje na Lékařské fakultě UP v Olomouci a působí v obecně prospěšných společnostech a nadacích.

V roce 2004 obdržel titul Ph.D. za práci o autonomním systému novorozených dětí a jejich variabilitě srdeční frekvence.

Kantor napsal s psycholožkou Laurou Janáčkovou knihu o předčasně narozených dětech Maličké miminko.

Ve volebním programu má vybudování nové porodnice ve Fakultní nemocnici Olomouc.

Zasadit se chce o nastavení pravidel a zákonů, které zvýší ochranu dětí a seniorů před internetovými „šmejdy".

S jeho podporou mohou počítat neziskové organizace.

Je ženatý a má tři děti. Od dětství je skautem, má přezdívku Bizon.