Obstoupen zájemci sládek Pivovárku Melichárek odpovídal na dotazy a debatoval o způsobech a zákulisí výroby. Ve várnici se mezitím zadělávalo na asi padesát litrů piva, které bude hotové koncem srpna. Jeho ochutnávka je stejně jako původ naplánovaná do místa vzniku.

„Pivovarnictví je taková selská záležitost, kromě toho jsme připravili i ukázku odstřeďování mléka a výroby domácího másla," řekl k programu správce skanzenu Vilém Švec. K tomu bylo potřeba sehnat čtyřicet litrů kravského mléka.

„Dnes, kdy všechno roste v supermarketu, se lidi k tradičním věcem docela vrací. Je ovšem také vidět, kolik práce dalo vyrobit si jídlo," zmínila žena v čepci při demonstraci odstřeďování mléka přítomným, z nichž několik se na přípravě másla ochotně podílelo.

Návštěvníkům, kteří se nevydali na prohlídku souboru staveb lidové architektury, hrála Nepředstavitelná kapela.