Lidé kradou nejen potraviny, které chtějí později prodat, ale stále častěji i jídlo pro vlastní potřebu. Pokud jim však policie prokáže, že se krádeží dopustili opakovaně, mohou jít za škodu v řádech desetikorun do vězení.

Před několika dny si jeden ze zákazníků prodejny na Třídě Svobody v Olomouci ukryl pod zimní bundu čtyři masové konzervy.

Do nákupního vozíku si dal dvě balení pařížského salátu, která později zaplatil.

U pokladny na něj čekala ostraha prodejny, muž nezaplacené zboží hned vrátil. Přivolaná policejní hlídka však zjistila, že už byl v minulosti za krádeže trestaný. Za odcizení čtyř konzerv mu proto hrozí až tři roky vězení.

Podobně dopadl také čtyřiapadesátiletý zákazník, který v jednom z olomouckých supermarketů ukradl čtyři paličky česneku v hodnotě 23 korun. Také při prověřování jeho totožnosti se zjistilo, že už byl za krádeže odsouzený a potrestaný.

Šest měsíců až tři roky vězení nyní hrozí za krádež balíčku žvýkaček, šamponu na vlasy a sádla třicetiletému Olomoučanovi. Policisté rovněž zjistili, že nekradl poprvé. I když způsobil škodu jen za 125 korun, pobytu za mřížemi se nejspíš nevyhne.

Plný vozík jídla a sprint přes pokladnu

Zoufalý pokus o krádež potravin ve velkém minulý týden zaznamenal personál supermarketu ve Štursově ulici v Olomouci.

Třicetiletá žena uložila do nákupního vozíku potraviny a zboží v hodnotě 1 700 korun a do kabelky si schovala dvě balení sušenek.

„Poté s plným vozíkem bez zaplacení proběhla přes pokladnu a snažila se vyběhnout ven z obchodu. Tam ji zadržela ostraha prodejny a přivolala policisty. Ti zjistili, že žena už byla za krádeže soudně trestána, hrozí jí až tři roky vězení. Krádeží potravin pro vlastní potřebu teď přibývá,“ uvedla olomoucká policejní mluvčí Marie Štrbáková.

Babička kradla sladkosti pro vnoučata

Také olomoučtí strážníci každý den vyjíždějí k několika podobným případům.

Část zlodějů zdůvodňuje drobné krádeže jídla nedostatkem peněz na jeho nákup. Někteří se za krádeže stydí, jiní lidé se jimi naopak živí.

„V poslední době jsme měli například případ, kdy babička odcizila cukrovinky pro vnoučata, aby jim mohla přilepšit. Někteří lidé ukradnou třeba jen uzeninu a rohlíky na svačinu. Bezdomovci si z prodejen bez placení obvykle odnášejí kus salámu a levný alkohol," popsala sortiment kradených potravin mluvčí olomouckých strážníků Magda Václavíková.

„Ti, co se krádežemi živí vezmou třeba deset drahých čokolád nebo velké balení značkové kávy. Ukládají je do tašek vyložených kovovými foliemi, aby je při odchodu z prodejny nezachytil alarm,“ sdělila mluvčí olomouckých strážníků.

Pokud se jedná o přestupek, řeší jej strážníci na místě. Zloději musí nezaplacené potraviny do prodejny vrátit, obvykle zaplatí i blokovou pokutu na místě nebo se celá věc řeší později v přestupkovém řízení.

O trestný čin se jedná jen v případě, že způsobená škoda přesáhne pět tisíc korun nebo pokud se pachatel krádeží dopustil v posledních třech letech opakovaně.

Samaritán: těstoviny s omáčkou za 8 Kč

To, že se od začátku letošního roku stále více Olomoučanů dostává do hmotné nouze, potvrdil také vedoucí střediska Samaritán provozovaného charitou Petr Prinz.

„Ve městě bohužel stále přibývá chudých a zadlužených lidí. Dostávají se do kolotoče splátek a dalších úvěrů. Často jim pak už nezbývají peníze ani na jídlo. Od začátku letošního roku jsme pomohli několika rodinám s dětmi, kterým se zpozdily sociální dávky a oni se ocitli bez prostředků. Dostali od nás potraviny. Dosud si k nám pro jídlo chodili hlavně lidé bez domova,“ sdělil Prinz.

V denním centru, které olomoucká charita provozuje mohou zájemci dostat zdarma polévku s pečivem, hotová jídla – například těstoviny s omáčkou stojí 8 korun.