O titul nejzručnějšího kuchaře se utká celkem pětadvacet kuchařů. Soutěže bude doplňovat doprovodný program složený ze seminářů, ukázek vaření i country koncertu.

Na akci budou moci návštěvníci zajít oba dny od 9 do 17 hodin. Kromě českých kuchařů se na ní představí také zahraniční zástupci kulinářského oboru z Polska a Ruska. Přítomní budou také kuchaři v současné době působící v Londýně.

„V juniorské kategorii bude soutěžit třináct studentů kuchařských oborů do 21 let. V seniorské pak dvanáct kuchařů starších. Všichni budou mít za úkol připravit moravské jídlo," uvedl organizátor soutěže Luděk Bil.

Každý z nich musí splnit stanovené zadání. Tím bude udělat pokrm z vepřové panenská svíčkové, kachních nebo krůtích prsou a vybrané zeleniny. Na přípravu stanovených porcí jídla budou mít vyhrazeno celkem 45 minut.

Vůně, chuť, dojem a další kritéria

Odborná porota bude u připravených pokrmů hodnotit především vůni, chuť a celkový dojem. Hodnocení se dočká také nápaditost a zručnost soutěžících, čistota jejich pracoviště či používání moderních postupů přípravy.

„Porota bude mít pět členů, mezi kterými nebude chybět například manažer Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR Tomáš Konopka nebo mezinárodní porotce gastronomických soutěží Marek Svoboda. Přítomen bude i polský kuchař, který dokonce vařil britské královně Alžbětě," dodal Luděk Bil.

Návštěvníci budou mít jedinečnou příležitost pozorovat zkušené mistry při vaření a tak obdivovat jejich umělecké řemeslo. Na vítězné soutěžící čekají hodnotné ceny.

„Vítěz soutěže obdrží mimo titulu Moravský kuchař i gastronomický výlet do Francie," uzavřel.

Hlavní soutěže bude doprovázet také bohatý doprovodný program. Ten zahrnuje seminář o moderních trendech v gastronomii, vaření ve vakuu, ukázky molekulární kuchyně, vaření mistrovského guláše a také koncert olomoucké country skupiny Piráti.