Jeden je již dlouhá léta lihovarník a má mnoho zkušeností, druhý se zaměřuje teprve několik let na destiláty. Každý má při výrobě alkoholického moku vlastní postupy. To ale nevadí. Naopak jeden i druhý díky tomu do jedné lahve vloží svou zkušenost. Výslednou jsou potom lahodná griotka z višní, kávový či mandlový likér a jiné tekuté lahůdky.

Oldřicha Medka a Jana Kleinera tedy dala dohromady hlavně tradice, láska k tomu, co dělají, a hlavně schopnost nabídnout víc než dobré pití za pár korun.

A tak se oba muži před časem rozhodli založit si společně malou likérku. Nic velkého. Jen malá hala, asi dva zaměstnanci a limitované edice skutečně kvalitních likérů. Nejednoduchá a zdlouhavá výroba likéru je pro ně koníček.Nová likérka v Žešově

Jak se stali likérníky?

„Když se pro vás stane vaše práce koníčkem, je to nejlepší. S Oldou se vzájemně doplňujeme," říká Jan Kleiner.

„Vystudoval jsem v roce 1969 konzervá­renskou školu v Bzenci, takže se řemeslu věnuji již mnoho let. Lihovarnictví má ale tradici i u nás v rodině," popsal své počátky společník Jana Kleinera, Oldřich Medek a pokračoval.

„Otec byl také likérník. Za první republiky dělal u Kroutila. Vystudoval dokonce likérnickou školu v Praze," přiblížil Oldřich Medek, co jej vedlo k tomu stát se lihovarníkem.

Zaměřeno na speciálky

Rozjíždět výrobu ve velkém určitě není smyslem jejich podniku, a už vůbec není snem ani jednoho zaplavit český supermarket laciným alkoholem, á propos konzumní život, kterému holduje většina Čechů, neuznává ani jeden. Kvalita především, řídili se zlatým pravidlem naši předci-lihovarníci a dobře se jim dařilo. Někteří výrobci jdou ale stále v jejich stopách.

„Rozhodli jsme se vytvářet speciálky. Do Hustopečí u Brna vyrábíme například kávovo-mandlový likér. Regionální produkty jsou žádané. Každá část v republice chce k sobě přitáhnout klientelu, a k tomu jim dopomáhají třeba i naše výrobky," říká Jan Kleiner a doplňuje, že mnoho lidí ani netuší, že jsou v Hustopečích kromě vína také mandloňové sady.

„Většina naší produkce jde ale do zahraničí, protože Češi: ´Co je levné, to je dobré…´," je zklamaný z uvažování Čechů Jan Kleiner. Na nezájem si však výrobci stěžovat nemohou, přestože jejich klientela je převážně zahraniční, o zakázky nouzi nemají.

„Lidé tam mají peníze a chtějí je utratit za něco kvalitního," je názoru Jan Kleiner, který rozhodně nikdy nechce vyrábět miliony litrů vodky.

Milionové kauce?

Od prvního prosince by měl ale začít platit nový zákon, který nařizuje likérkám odvádět milionové kauce a mít kamerový systém. Malí výrobci jsou přesvědčení o tom, že u vlády pouze zalobovaly velké likérky, které chtějí zničit tyto malé.

„Nemám jen tak pět milionů! Proč malá likérka, která odvede na spotřební dani státu pět milionů za rok a velká za jedno dopoledne, neodvádí státu místo pro ně směšných pěti milionů, pět miliard?", naznačil Jan Kleiner, že jde pouze o likvidaci malých výrobců a mrzí jej, že je u nás na čtyři sta likérek a lihovarů, ale jen čtyřicet z nich zaslalo peníze advokátní kanceláři, aby zaslali stížnost k Ústavnímu soudu. Jan Kleiner věří, že se nepříznivá záležitost vyřeší a on se svým společníkem v poklidu rozjede provoz v nové firmě.

Nemáte teď strach rozjíždět další výrobu?

„Je to nespravedlivé, ale strach není. Jsou to ale obrovské komplikace. Považuji to za útlak na malé výrobce. Likvidaci malých firem," souhlasil s Janem Kleinerem Oldřich Medek a přiznal, že kdyby ten zákon schválili dřív, než začali tvořit novou firmu, možná by se do ničeho nepouštěli. Myslí si ale, že se mělo bojovat daleko dřív a tato „státní opatření" po metanolové aféře by nemusela dojít tak daleko.

„Byly volby, třeba tam bude mít někdo ekonomičtější názor, ale je zde stále to ´třeba´," uzavírá zkušený lihovarník Oldřich Medek.