Během sobotního dopoledne zahalila Hradecký rybník neprostupná mlha.
I proto se možná lidé nebojácně tlačili co nejblíže k rybářům – aby jejich přesnou práci viděli zblízka.
Podle prvního zátahu je letošní úroda více než slušná.
„Máme v plánu vylovit šest set až sedm set metráků ryb a to zřejmě splníme. Ryba vypadá pěkně a je ve velice dobré kvalitě," pochvaloval si Jiří Zahradníček, vedoucí Rybářství Tovačov.
„Letos jsme měli dostatek vody a teplé počasí zapříčinilo rozvoj planktonu, který je základní složkou potravy a to má vliv na chuť ryby. Přikrmovat pak musíme jen v době, kdy není co žrát," dodal.
V sítích se v hojném počtu objevili kapři i amuři, ale také štika či candát. Podle Zahradníčka se tak pozná i kvalita rybníku.
Candátů je dost
„Máme letos dost candátů, což znamená, že je rybník v dobré kondici. Candáti jsou totiž náchylní na vodu, takže pokud jich tady je takové množství, tak je to dobrá známka," vysvětlil.
Výlov Hradeckého rybníka přiláká každoročně tisíce lidí, a to i nové zájemce.
„Jsem tady poprvé a jsem v šoku, kolik je tu atrakcí a stánků. Výlov jsme chtěli ukázat hlavně dceři, ještě se tady rozhlížíme," prozradila Alena Kluková z Olomouce.
Naopak událost si nenechal ujít Radovan Kunc.
„Byl jsem tady už loni, je to velká akce hlavně pro lidi. Ještě nevím, jestli si koupíme rybu s sebou, ale určitě si dáme nějaké jídlo, velmi pravděpodobně kapří hranolky," zmínil oblíbenou pochoutku posledních ročníků.
Část ryb si tovačovští mistři Petrova cechu uschovají na Vánoce – štědrovečerním stolům totiž stále dominuje kapr.
„Cena ryb zůstane pro letošní rok naprosto stejná," uzavřel Jiří Zahradníček.