Během sobotního dopoledne zahalila Hradecký rybník neprostupná mlha.

I proto se možná lidé nebojácně tlačili co nejblíže k rybářům – aby jejich přesnou práci viděli zblízka.

Podle prvního zátahu je letošní úroda více než slušná.

„Máme v plánu vylovit šest set až sedm set metráků ryb a to zřejmě splníme. Ryba vypadá pěkně a je ve velice dobré kvalitě," pochvaloval si Jiří Zahradníček, vedoucí Rybářství Tovačov.

„Letos jsme měli dostatek vody a teplé počasí zapříčinilo rozvoj planktonu, který je základní složkou potravy a to má vliv na chuť ryby. Přikrmovat pak musíme jen v době, kdy není co žrát," dodal.

V sítích se v hojném počtu objevili kapři i amuři, ale také štika či candát. Podle Zahradníčka se tak pozná i kvalita rybníku.

Výlov Hradeckého rybníka v TovačověZdroj: DENÍK/Iva Najďonovová

Candátů je dost

„Máme letos dost candátů, což znamená, že je rybník v dobré kondici. Candáti jsou totiž náchylní na vodu, takže pokud jich tady je takové množství, tak je to dobrá známka," vysvětlil.

Výlov Hradeckého rybníka přiláká každoročně tisíce lidí, a to i nové zájemce.

„Jsem tady poprvé a jsem v šoku, kolik je tu atrakcí a stánků. Výlov jsme chtěli ukázat hlavně dceři, ještě se tady rozhlížíme," prozradila Alena Kluková z Olomouce.

Naopak událost si nenechal ujít Radovan Kunc.

„Byl jsem tady už loni, je to velká akce hlavně pro lidi. Ještě nevím, jestli si koupíme rybu s sebou, ale určitě si dáme nějaké jídlo, velmi pravděpodobně kapří hranolky," zmínil oblíbenou pochoutku posledních ročníků.

Část ryb si tovačovští mistři Petrova cechu uschovají na Vánoce – štědrovečerním stolům totiž stále dominuje kapr.

„Cena ryb zůstane pro letošní rok naprosto stejná," uzavřel Jiří Zahradníček.