Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vyučení nouzi o práci nemají. Učit se řemeslo ale není in

Prostějov – Dokonalé umění prezentace jídel i nápojů obdivovali ve čtvrtek návštěvníci prostějovského Gastrodne v Národním domě.

8.6.2012
SDÍLEJ:

Gastroden v Národním domě v ProstějověFoto: DENÍK/Pavel Moš

„Před devatenácti lety jsme se rozhodli dělat závěrečné praktické zkoušky našich žáků veřejně, aby jejich úsilí bylo vidět," zmínil se ředitel Středního odborného učiliště obchodního Milan Soukup.

„Sestavit slavnostní tabuli představuje totiž pět šest hodin práce a studenti do toho musí vložit nejen mnoho vlastní invence, ale i peněz. Například za půjčení nádobí, protože u nás ve škole nemáme na dvacítku stolů vybavení," uvedl Soukup.

Mladí číšníci a servírky, kteří v Národním domě servírovali víno či flambované banány, práci v budoucnu najdou.

„Skoro na každé hospodě máte cedulku, že přijmou číšníka. Takže naši absolventi uplatnění mají. Problém je v tom, že pro mnoho mladých lidí je dnes pohodlnější pobírat dávky, než jít do práce," poznamenal ředitel obchodního učiliště.

Jak jsou na tom jiné odborné školy v Prostějově?

O vyučení je minimální zájem, přestože firmy po dobrých řemeslnících pasou.

„Letos jsem vůbec neotevřeli obor zedník, a pokud vím, tak jinde jsou na tom podobně. Na kosmetičku není problém se dostat, přitom jsme na tento obor před několika lety z uchazečů vybírali," podotkl Soukup.

Kdo bude za 15 let dělat rukama?

Tlak, kdy se jednotlivé školy o studenty přetahují, pociťují i kantoři na základních školách.

„Dnes je středních škol přebytek, zejména soukromých. Ty připravují své studenty v podstatě na úřad práce. Dřív byl problém získat maturitu a dnes jde ve snaze nepřijít o studenta, za kterého stát vyplácí peníze, laťka dolů," hodnotí situaci ředitel Základní školy v Kolárově ulici Josef Hrachovec.

Na střední školy chodí dnes podle něj žáci s průměrným prospěchem, což dříve bylo nemyslitelné. „Já se hrozím toho, kdo za deset nebo patnáct let bude dělat rukama," poznamenal ředitel.

Jsou však i střední školy, jejichž absolventi jsou na trhu práce úspěšní.

„Podle posledních dat z listopadu loňského roku jsme neměli na úřadu práce žádného absolventa. Všichni buď dále studují, případně našli uplatnění ve svém oboru nebo příbuzném, především ve státní správě," uvedla ředitelka Střední školy veřejnoprávní Trivis Anna Zedníková.

I jiné profese si své místo na slunci nachází.

„Z posledních dvou ročníků absolventů oboru podnikání a aranžér byli v dubnu v evidenci úřadu práce jen dva," spočítala ředitelka střední školy Art Econ Ilona Raková.

Autor: Pavel Moš

8.6.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
11

Alkohol nezletilým prodali v 16 brněnských obchodech, zjistili inspektoři

Podporujete, aby homosexuální páry mohly adoptovat děti?
33

Jak to vidí Petr Koděra: Konečně se do sebe opřeli

Rozhovor s Novotnou? Zdvořilost, šarm a jasné názory

Jemná, zdvořilá a distingovaná dáma. Tak působila Jana Novotná letos na jaře, když poskytla rozhovor několika médiím včetně Deníku. Novináře přivítala svým typickým úsměvem a v elegantním krátkém sestřihu.

Slovenský talent Jozef Karika láká do temných hvozdů

Po Strachu přichází Trhlina. Nakladatelství Argo pokračuje ve vydávání knih mimořádného slovenského talentu Jozefa Kariky a po loňském hororu Strach servíruje další šílenstvím prodchnuté dobrodružství ze slovenských hor. Na Strach navíc kniha přímo navazuje. Nikoli však tak, jak by si mohl čtenář myslet.  

Blázni, nebo hrdinové? Názory mladých Japonců na piloty kamikaze se různí

Za druhé světové války tisíce japonských dobrovolníků narukovaly k pilotům kamikaze. Ti se pak s letadly plnými výbušnin vrhali střemhlav na spojenecké lodě. Současná anketa britské stanice BBC ukazuje, že díky vlivu nacionalistů se sebevražední letci v očích nové generace opět stávají hrdiny.

Opravdu nejde o vtip: londýnské autobusy by mohly jezdit na kávu

Americká stanice CNN přišla se zdánlivě úsměvnou zprávou. Známé dvoupatrové autobusy v Londýně možná už brzy budou jezdit na nové biopalivo, jehož základní složkou je kávový olej.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT