Zákazníci mohou ochutnat například štrúdl, dortík, šáteček, kremroli nebo roládu. Vypadají sladce, ale chutnají slaně. Výborně se hodí například k vínu nebo k pivu.

Manželé Poštulkovi původně otevřeli v roce 2009 prodejnu lahůdek. Časem sortiment rozšířili o tvarůžkové speciality a loni v lednu cukrárnu přejmenovali.

Zdeňka Poštulková.„Samotná cukrárna se v tak malém městě neuživí. My jsme chtěli navíc vymyslet něco, co jinde zákazníci nenajdou. V Lošticích se přímo nabízely tvarůžky. Lidé je znají jen klasicky na chlebu nebo smažené, my jsme jim chtěli dát nový rozměr," popisuje vznik nápadu Zdeňka Poštulková.

Jako první vyrobili Loštický šáteček a koláček. Hned s nimi začali objíždět soutěže a gastronomické veletrhy, kvůli propagaci. Hlásili se také do různých soutěží. „Byly to tři roky usilovné práce, než jsme se dostali do podvědomí lidí, aby novinku ochutnali. Proto také jezdíme na farmářské trhy, je to pro nás reklama," říká podnikatelka.

Dnes už mají v sortimentu na patnáct tvarůžkových moučníků. Základem každého z nich je listové těsto, které má neutrální chuť. Jen na některé zákusky používají slané piškotové nebo bramborové těsto.

„Kromě těsta obsahují všechny moučníky tvarůžky, tvarůžkovou pěnu a pak vždy jen jednu další ingredienci. Více jich nekombinujeme, protože by se chutě přebíjely," vysvětluje Zdeňka Poštulková.

Vše je zaručeně čerstvé, nic se nevyrábí do zásoby. Ani to není možné. Ingredience pocházejí většinou z našeho regionu. Pokud zde nejsou dostupné, používají ty nejlepší, co jsou k dispozici, například Erbenův miletínský perník, kterým zdobí tvarůžkový vdolek.

Nové chuťovky vymýšlí Zdeňka Poštulková sama s manželem. „Jsme gurmáni, procestovali a ochutnali jsme celou Českou republiku. Navštívili jsme spoustu prestižních restaurací a dívali se kolem sebe, jak špičkoví kuchaři kombinují různé chutě. Máme rádi dobré víno a jídlo," říká Zdeňka Poštulková.

První Tvarůžkovou cukrárnu otevřeli loni v lednu v Lošticích manželé Poštulkovi. Vznikla z původní prodejny lahůdek poté, co začali nabízet kromě sladkostí i netradiční zákusky z tvarůžků. Vypadají sladce, ale chutnají slaně.Prvními posuzovateli každé novinky je rodina a zaměstnanci cukrárny. Společně pak dolaďují drobné detaily. Na každou sezonu se snaží vymyslet něco nového. Letos je to tvarůžková korunka, která už získala prestižní ocenění Regionální potravina Olomouckého kraje.

Přestože Loštice a tvarůžky patří neodmyslitelně k sobě, na Tvarůžkové cukrárně se ukazuje, že doma není nikdo prorokem. „Jsme hodně závislí na turistech a na sezoně. Místní sem zavítají jen občas, spíše vyrábíme na objednávku při nejrůznějších příležitostech, jako jsou například výročí nebo svatby. Velký zájem o tvarůžkové pochoutky jsme zaznamenali na Ostravsku, také Pražáci je rádi ochutnají. Naopak třeba v jižních Čechách to lidem nic neříká," popisuje své zkušenosti podnikatelka.

Velký úspěch se svými zákusky měli na prestižním gastronomickém festivalu Prague Food Festival, jehož se zúčastnili minulý víkend. V Královských zahradách v Praze jejich výrobky ochutnali i špičkoví šéfkuchaři.

„Bylo to ale hodně náročné, pracovali jsme ten den nepřetržitě čtyřiadvacet hodin, abychom vše stihli připravit. Do Prahy jsme vyráželi nad ránem a vraceli se pozdě v noci. Další den ráno jsme už zase museli být v cukrárně, protože se konal pochod Za loštickým tvarůžkem," dodává Zdeňka Poštulková.

V rodinné firmě vypomáhají i obě dcery. Blanku práce v oboru tak zaujala, že ke studiu na Univerzitě Palackého v Olomouci, které právě dokončuje, si přibrala ještě studium na vyšší odborné škole v oboru gastronomie. O následovníky se tak Poštulkovi nemusejí obávat.