Jen málokterý tuzemský umělec se dočkal takového věhlasu jako barokní rytec a kreslíř Václav Hollar. Ve své době patřil k mezinárodně úspěšným umělcům a jeho rytiny jsou v mnoha význačných galeriích po celém světě. Méně známou částí jeho plodné dráhy jsou kresby. Ty se nyní milovníkům umění znovu pokouší zpřístupnit Národní galerie prostřednictvím obdivuhodného katalogu nazvaného Václav Hollar: Kresby.

Kája Saudek.
Utajený Kája Saudek se vrací po čtyřiceti letech

„Již v roce 2007, když jsem pracovala na výstavě k jeho životnímu jubileu, jsem si uvědomila, že zatímco Hollarovy grafické listy byly již několikrát dobře sepsány a zpracovány, kresby zůstávaly poněkud stranou pozornosti,“ prozrazuje v úvodu katalogu jeho autorka Alena Volrábová.

Deset let práce

Od té doby se touto částí Hollarovy tvorby věnovala a již v roce 2012 se hlavním cílem snažení stalo vydání komplexního katalogu.

Že příprava obsáhlého katalogu zabrala celkem plných 10 let, je zcela pochopitelné, autorka musela znovu prozkoumat všechny kresby Hollarovi připisované, projít archivy a dostupné prameny. Výsledek však stojí za to. Před čtenářem se vyjevuje zcela nová osobnost, kterou doposud měl spojenou především s epickými rytinami měst a přírody. I ty samozřejmě v kresbách hrají prim, spousta z nich představuje přípravné práce pro velkolepé rytiny. Ale najdeme tu i zcela nečekané portréty, akty nebo výjevy obyčejného městského i venkovského života.

Jednotlivé kresby jsou řazeny do tematických bloků, vždy jsou opatřeny detailními informacemi o datu vzniku, použité technice, původu a aktuálním uložení, nechybí ani přesný popis, co kresba znázorňuje, případně jak byla dále využita v Hollarově tvorbě. Důležitou částí je také zasvěcená studie o Hollarově životě a díle.