Radioservis stihl ještě před karanténou vydat audioknihu Nejlepší povídky z cest od izraelského autora Ephraima Kishona, které s mimořádným porozuměním pro jeho břitký humor načetl oblíbený herec Viktor Preiss.

Autor se tu v rozkošné nadsázce vypořádává s úskalími cestování, vyplývajícími z národního svérázu zemí, jimiž projíždí. Počínaje zdvořilostí Angličanů, kteří děkují i za odpověď, kterou nedostanou, přes únavně čistotné Švýcary, kteří doma pálí použité papíry, aby neušpinili nový pouliční koš, až po USA, kde se prakticky nehnete, když nemáte agenta. A to ani při shánění noclehu. První povídka o dezinfekci proti očkování má navíc v dnešním kontextu kouzlo nechtěného.

Ilustrační snímek
S virtuální knihovnou nemusíte vytáhnout paty z domu

Práce Ephraima Kishona s jazykem i jeho humor stále budí obdiv. Tím spíše, že člověk ví, jak dramatickou pouť tento maďarský rodák urazil od nacistických lágrů až po izraelský azyl. Mimochodem, na otázku, jak vypadá typický izraelský humor, Kishon odpověděl: „Takový humor neexistuje. Až na to, že já se jím už několik desetiletí docela obstojně živím.“

Oceněná Prašina

Přejděme k audioknihám pro dětské posluchače. Pro ně je tu především Prašina, tajemné místo uprostřed Prahy, kde nefunguje elektřina, nejezdí tramvaje a mobily jsou bezcenné, protože nemají signál. Nikdo neví proč. Hlavní hrdina sem ale chodí navštěvovat dědu. Ten se coby strážce dávného tajemství, jež může změnit svět, ocitá v ohrožení života. Úspěšnou knihu Vojtěcha Matochy, oceněnou Magnesií Literou, načetl výtečně Matouš Ruml.

Děti a knihy - Ilustrační foto
Knížky jako dárek. Nakladatelství nabízí balíček pro chůvy i školky

Vydavatelství Tympanum, které dvě alba s Prašinou vydalo, se navzdory událostem stihlo přestěhovat do nového studia, jemuž přestřihl pásku Kryštof Hádek a rovnou se pustil do namlouvání Čarodějnice od Roalda Dahla.

Detektivní gong

Nakonec je zde tip pro milovníky detektivek. Slavný belgický detektiv Hercule Poirot, kterého známe z knížek Agathy Christie, je tentokrát povolán na jedno z nejstarších šlechtických sídel na anglickém venkově. Jistý milionář ho požádal, aby prošetřil podezření ze zpronevěry.

Vídeňská státní opera
Chybí vám cesty za vídeňskou kulturou? Nezoufejte, čeká na vás on-line

Pán domu je posledním dědicem rodu a jeho rozmary jsou nesnesitelné. Patří k nim i absolutní ticho při poslechu hudby nebo večeře ohlašovaná na minutu přesně mohutným gongem. Když se jednoho večera jídlo zpozdí a zvuk promění, je to více než podezřelé… Povídka Druhý gong nabízí rychlý spád a autorčinu vypravěčskou bravuru. Četbu si vysloveně užívá herečka Taťjana Medvecká. 

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník