Václav Wiesner je členem výboru Česko-japonské společnosti. Má za sebou úspěšnou podnikatelskou minulost byl majitelem autosalonu, vydavatelem bonsajistického měsíčníku i karlínským hoteliérem a galeristou.
Nikoliv stvořitel, ale spolutvůrce
„V japonském pojetí nebývá člověk pokládán za stvořitele zahrady, ale pouze za jejího spolutvůrce, jenž ruku v ruce s přírodou vytváří trojrozměrný obraz dokonalé harmonie. Když japonský zahradní mistr ovládne umění, jak správně a s porozuměním zacházet s kameny, vodou a rostlinami, mohou návštěvníci v malém zahradním jezírku spatřit nekonečnost oceánu a z balvanu porostlého mechem ucítit majestát hor.
Touto schopností se může pyšnit pouze hrstka Evropanů. Bezesporu k nim patří i Václav Wiesner, jenž se však v souladu s filozofií čínských a japonských vzdělanců rozhodl odejít do ústraní, aby si na rodinných pozemcích nedaleko Prahy splnil sen a vytvořil zde zahradu v japonském duchu," říká kurátor výstavy cestovatel a fotograf Zdeněk Thoma.
Duchovní bytosti kami
Václav Wiesner k tomu podotýká: „Od dětství žiju v kultovní krajině na skalním útesu za soutokem Sázavy s Vltavou. Z naší zahrady se otevírá magická vyhlídka na kaňon řeky. Atmosféra místa mě uchvátila natolik, že stejně jako Japonci věřím, že zde pobývají duchovní bytosti „kami", s nimiž je třeba žít v dokonalém souladu."
„Z fotografií Václava Wiesnera je patrné, že s bůžky „kami" navázal těsný kontakt i v zemi jejich původu v Japonsku," uvádí kurátor výstavy Zdeněk Thoma.
Příznivci fotografování dostávají v rámci projektu Restaurace Buddha-Bar příležitost vystavit své snímky z Asie ve spolupráci právě s tímto zkušeným fotografem a cestovatelem.
Z Buddha-Baru na letiště
Kolekce fotografií Václava Wiesnera bude v Restauraci Buddha-Bar k vidění do 16. září 2012. Poté se výstava přesune na pražské letiště v Ruzyni (od 17.9. do 14.10).
„Projektem navazujeme na odkaz zakladatele Buddha-Baru Raymonda Visana, který byl nejen schopným obchodníkem, podnikatelem, dobrodruhem, cestovatelem, vizionářem, umělcem, ale také fotografem," říká Patrik Zdrůbecký, generální manažer Restaurace Buddha-Bar.
PETR BUČEK