Příběhy života
„Po dlouhé a náročné debatě jsme se rozhodli udělit cenu Martinu Kohoutovi. Jeho film promlouvá ke globálnímu světu, vystavenému každodennímu dopadu technologií, mnohovrstevnatým a zasvěceným způsobem. Snaží se najít prostor pro jednotlivé příběhy, které zaujímají nejednoznačný postoj, a dává tím vyniknout jak odcizujícím, tak i tvůrčím aspektům technologií. Tím, že zobrazuje naše intimní vztahy ve světě, v němž se zdají být ztracené, vnáší Kohout do díla osobní rovinu a nově vymezuje roli tvořivosti v dnešní společnosti,“ uvedla mezinárodní porota ve společném vyjádření.

V připravovaném filmu o Janu Palachovi bude titulní roli hrát Viktor Zavadil
Palach: příběh nevinnosti a ztráty iluzí

Do světa
Vedle hmotné ceny z dílny designéra Maxima Velčovského získal Kohout sto tisíc korun na realizaci autorského projektu a dvouměsíční stipendijní pobyt v New Yorku ve spolupráci s rezidenčním centrem Residency Unlimited. Diváckou cenu Českých center, potažmo rezidenční pobyt v sídle některého z Českých center v Evropě, získal Richard Loskot za svou interaktivní instalaci simulující odcizený futuristický byt. Slavnostní ceremoniál se konal v brněnském kině Scala v režii držitele Českého lva a ceny European Film Awards Tomáše Luňáka.

Sebereflexe
Martin Kohout (1984) je absolventem Filmové fakulty Akademie múzických umění v Praze (Katedra kamery) a Städelschule ve Frankfurtu (ateliér Simona Starlinga). Dva roky studoval na UdK v Berlíně. Jeho multimediální tvorba reaguje na nejrůznější životní situace, na neuchopitelnost současného světa a neschopnost individua se v něm zorientovat.

Unikátní skener tvoří základ pro jedno z prvních Center digitalizace uměleckých, zejména výtvarných sbírek v České republice. Podobné zařízení vlastní pouze Národní knihovna v Praze.
Galerie výtvarného umění v Ostravě vlastní unikátní skener

Kohoutovým hlavním tématem je médium internetu a sebereflexe člověka v globální komunikaci, která přináší protichůdné zážitky sblížení i agresi, sebedůvěru i bezmoc. Svou tvorbu představil v posledních letech v českém i mezinárodním kontextu na samostatných i skupinových výstavách, mj. v New Yorku, Pekingu, Tokiu, Berlíně, Paříži nebo Sofii.

Jeho vítězný projekt je s díly ostatních finalistů Romany Drdové, Dominika Gajarského, Richarda Loskota a Viktorie Valocké k vidění v Pražákově paláci v Brně do 14. ledna.