Návštěvníci výstavy vybírali ze 460 vítězných, nominovaných a dalších vybraných fotografií a videí od 100 autorů. Hlavním vítězem 22. ročníku akce byl loni v listopadu vyhlášen snímek, který zachycuje protesty při návštěvě čínského prezidenta v České republice. Autorem fotografie je Michal Šula z vydavatelství Mafra.

Na dalších místech ankety se umístil snímek trojice tygrů 

Vítěz ceny diváků Slavík převzal ocenění v pondělí v galerii Czech Photo Centre. Fotografii prý poslal do soutěže poslední minutu před uzávěrkou. „Vyplatilo se nakonec," podotkl Slavík.

Na dalších místech divácké ankety se umístily snímek trojice tygrů kráčejících po indické cestě fotografa Vladimíra Čecha mladšího „Jsme v tom spolu" a fotografie „Noc v tropickém pralese" Petra Bambouska.

Soutěž se koná od roku 1995

Nejlepším videem, pro nějž mohli hlasovat návštěvníci výstavy i uživatelé speciálních webových stránek, byla televizní reportáž „Oběti na slepé koleji". Autorka Silvie Kleková se v ní vracela k případu železničního neštěstí ve Studénce na Novojičínsku, které si vyžádalo osm mrtvých a desítky zraněných.

„Už osmým rokem čekají oběti tragédie ve Studénce na verdikt soudu, kdo může za pád mostu na trať," připomněla autorka. Fotožurnalistická soutěž se koná pravidelně od roku 1995, video se k fotografiím přidalo v roce 2013. Soutěži většinou dominují politická témata.

Čtěte také: Držitel Grantu Prahy vystavuje své snímky opravovaných památek