Souvestre a Allain napsali od roku 1905 dvaatřicet příběhů. Stvořili jeho odhodlaného pronásledovatele komisaře Juvea i dynamického novináře Fandora. Filmové plátno zlákal Fantomas už začátkem 20. století. Jako první natočil pět jeho adaptací Louis Feuillade (1913, 1914), všechny patří do zlatého fondu světové kinematografie. Před jejich loňským prosincovým odvysíláním ve francouzsko-německé televizi Arte opatřil filmy novou hudbou Yann Tiersen, kterou předvedl na koncertu s promítáním v pařížském divadle Châtelet.

Do podvědomí filmové veřejnosti se ale Fantomas nejvíce zapsal v 60. letech, kdy vznikla trilogie Andrého Hunebellea, která se poněkud odklonila od původního pojetí. Přesto si však díky hereckým představitelům i humoru získala nesmrtelnost. Komisaře Juvea ztvárnil Louis de Funès, Jean Marais si zahrál dvojroli Fantomase a Fandora.

Podle webu Le Point si však větší pozornost zaslouží čtyři filmy, jež natočili v roce 1979 společně Claude Chabrol a Luis Buñuel a které vyšly i na DVD.