Osmý ročník sympozia nese název Mladí a neklidní. Akce představí sedm mladých talentů, převážně z pražské Akademie výtvarných umění. Jsou jimi Argišt Alaverdyan, Simona Dvořáková, Petr Gruber, Ester Knapová, Jan T. Urant, Viktorie Valocká a Martina Walterová. Hosty sympozia budou umělci Vladimír Franz a Miroslav Rovenský, kteří se k ostatním výtvarníkům připojí 8. a 9. srpna.

V roli mentorů se představí trojice malířů, jejichž jméno se k malířskému sympoziu pojí od jeho zrodu, tedy Doris Tesárková Oplová, Roman Křelina a Josef Zedník.

„Ti ve dnech 5. až 7. srpna povedou kurzy malby pro veřejnost, což je horká novinka letošního ročníku," prozradila Šárka Čepeláková, ředitelka sympozia. Kurzy se uskuteční vždy od 15 do 18 hodin před restaurací Benedikt. Stejně jako další aktivity jsou zdarma a prvních 8 účastníků dostane jako dárek malířské plátno. „Vezměte si s sebou barvy, štětce a neváhejte se připojit!" vyzývá veřejnost Čepeláková.

Již tradiční doprovodnou akcí je tradiční komentovaná procházka městem Most s historikem a teoretikem umění Tomášem Pavlíčkem. Ta se uskuteční v sobotu 6. srpna.

„Účastníci se potkají na Hněvíně v 10.30 hodin. Na své si přijdou jak návštěvníci z dalekého okolí, tak rodáci. Po jejím skončení se v areálu Benedikt uskuteční přednáška o soudobém nativním umění Kanady, kterou povede Stella Gatto z Národní galerie v Praze. Začátek je naplánován na 15 hodin," doplňuje Kateřina Mrázková, koordinátorka 8. ročníku malířského sympozia.

Sympozium bude zakončeno ve středu 10. srpna společnou výstavou, jejíž zahájení proběhne v 17 hodin. Během večera mají návštěvníci jedinečnou možnost koupě uměleckých děl. Pobaví se také hraví návštěvníci, kteří mohou na místě zanechat otisk na velkoformátových interaktivních omalovánkách.

Malířské sympozium Benedikt Most je od roku 2009 jednou z nejvýznamnějších událostí regionu v oblasti výtvarného umění. Každý rok v srpnu skupina pozvaných výtvarníků tvoří ve společném ateliéru i v plenéru, přičemž akce probíhá za účasti široké veřejnosti, jež má jedinečnou příležitost pozorovat umělce při práci a diskutovat s nimi. Ateliér je otevřen po celou dobu sympozia.