"Projekt si klade za cíl přivést i k nám současnou módní vlnu swingových tanců a představit ji široké laické veřejnosti," uvedl Pilecký. Na úvod Prague Swing X-mas v pátek zahrají Django Sisters a Miss Mikey May band. V sobotu program nabídne velký taneční večer, na němž vystoupí Melody Boys a AppenDixie. Festival v neděli uzavře Good Bye Party, na které vystoupí Marek Rejhon Swing Quartet & Petra Ernyei.

Svět znovu objevuje swingové tance

"V posledních letech zažíváme výrazný revival a prudký vzestup popularity swingové taneční hudby, a také elektroswingu, doprovázený velkým zájmem veřejnosti o taneční styly třicátých a čtyřicátých let minulého století. Celý svět dnes znovu objevuje swingové tance jako charleston, balboa, shag, boogie woogie nebo blues," řekl Pilecký. Dodal, že na špici popularity se dlouhodobě drží i Lindy Hop, taneční novinka z roku 1928 pojmenovaná po výjimečném výkonu letce Charlese Lindberga, který absolvoval první sólový přelet Atlantského oceánu.

Společnost Prague Swing Festivals vznikla kvůli pořádání akcí se swingovou taneční tématikou - společenských tančíren a výukových seminářů ve spolupráci s předními zahraničními lektory. Garantem programu společnosti je choreograf Pilecký, bývalý tanečník Hudebního divadla v Karlíně a Státní opery Praha, bývalý pedagog muzikálového oddělení Konzervatoře Jaroslava Ježka a Mezinárodní konzervatoře Praha.

Více informací je na www.pragueswingfestivals.com.

Čtěte také: Festival Slunovrat představuje své headlinery Müllera, Langerovou a Ebena