Chystané publikaci předcházejí knihy Blanenský chodec, která zmapovala všechny současné památky města, Bejvávalo, kde je vyobrazené Blansko na pohlednicích od roku 1895 až 1950, a zatím poslední Proměny Blanska 1960-1990. Že byly tyto knihy úspěšné, dosvědčuje i to, že nyní jsou už všechny vyprodané.

Kromě práce na regionální literatuře pořádá Svoboda každý měsíc zájezdy do divadel a také vlastivědné výlety. Dále zve do galerií na pravidelné výstavy spojené s vernisážemi. Má vůbec v tak nabitém programu spisovatel a galerista volný čas? „No jéje, třikrát týdně pomáhám manželce v obchodě s dětskými botami. Zrovna včera jsem se tam učil s pokladnou elektronické evidence tržeb na tabletu,“ směje se důchodce a dodává, že jeho velkou vášní je i kulturistika. Posilovnu navštěvuje třikrát týdně.

S partou přátel také každou neděli chodí až dvacetikilometrové trasy, které začínají ranní kávou a končí obědem. Podle svých slov má na tyto aktivity čas, protože vnoučata bydlí až v Harrachově. „Kdybych mohl, tak bych se naučil ještě jeden světový jazyk. Umím jen rusky. Nevím, možná na to nejsem stavěný,“ přemýšlí Svoboda nahlas.

Kromě svých koníčků zvládá skvěle i práci na počítači a tabletu. Potřebuje to při své práci v galeriích. Kromě toho přispívá pravidelně také na facebookové stránky o Blansku. „Co mi dává energii? To je život. Já nevím, ale asi kdybych jako důchodce seděl pořád doma, tak bych se dost nudil,“ míní blanenský patriot.