Začalo to hackerkou
Zatímco dlouhá staletí se o ženách psalo především jako o objektech touhy skutečných hrdinů knih, nyní se situace obrací. V komiksech se objevují silné ženské superhrdinky a pozadu naštěstí nezůstala ani žánrová literatura.

Série Milénium byla pro mnohé čtenáře zjevením. Napínavý příběh, plastické postavy, velmi otevřeně vyobrazené násilí. Ale především jednou z hlavních hrdinek byla hackerka Lisbeth Salanderová. Ta neměla na růžích ustláno, muži se k ní celý život chovali otřesně, v dospělosti jim však Lisbeth neváhala oplácet stejnou mincí. Zrodil se typ postavy, který dnes nabízí celá řada dobrých i průměrných detektivek a thrillerů.

Generální zkouška Signal festivalu probíhala v centru Prahy 11. října. Na snímku Beyond na Staroměstském náměstíl.
Signal. Světelná show už dnes večer rozzáří Prahu

Zmizela a šla dál
Na ještě vyšší úroveň nenávisti vůči mužům a jimi vytvářeného světa posunula svou hrdinku americká spisovatelka Gillian Flynnová ve své zásadní knize Zmizelá. Velmi chytře vystavěný román nejprve vykresluje hrdinku jako nebohou oběť zvráceného manžela, v polovině se však charakter láme a čtenář (či divák velmi zdařilé filmové adaptace) najednou pochopí, že vše je zcela jinak.

Také hlavní postava nedávného bestselleru Dívka ve vlaku ukazuje ženskou hrdinku, která bojuje s mužským světem. Zde je však princip trochu jiný. Rachel Watsonová nic nepředstírá, ona otevřeně nenávidí mužský svět kvůli tomu, co jí jeden muž v životě udělal. Možná ještě zajímavěji s tímto principem pracuje detektivka Dřív než půjdu spát. Zde hrdinka trpí zvláštním poškozením paměti a veškeré nové vzpomínky během spánku zapomene. Proto si vede deník a zjišťuje, co se s jejím životem vlastně děje. Také tento román byl úspěšně zfilmován.

David Drábek
David Drábek: Mstím se všem, co balili holky na pekáče buchet na břiše

Světová premiéra
Nejnovější přírůstek do rodiny těchto netradičních hrdinek přináší nyní nakladatelství Motto a jeho novinka Žena v okně. Jeho hrdinkou je Anna Foxová, která kvůli agorafobii již několik měsíců neopustila dům. Je velkou fanynkou černobílých filmů noir a ráda pozoruje dění u sousedů. Co když se v jednom z domů odehrává tragédie, jejíž zápletka jako by vypadla z některé z jejích oblíbených noirovek.

Kniha spisovatele A. J. Finna vychází česky právě dnes a není bez zajímavosti, že na většině světových trhů se objeví až v příštím roce. Češi tak už letos budou moci číst titul, který je označován za jeden z nejočekávanějších thrillerů roku 2018.