Podle odborníků je tento obraz nejcennějším malířovým dílem, které se dosud na českém trhu objevilo. Byl součástí známé sbírky právníka, mecenáše a sběratele Františka Čeřovského (1881 až 1962) a léta pak v majetku Národní galerie.

Působivé plátno vzniklo na základě Kubínova pobytu v Paříži v roce 1908, v době, kdy byl malíř členem skupiny Osma. Zachycuje prostředí slavného pařížského zábavního podniku na ulici Gaité na Montparnassu. Formálně a barevně je silně ovlivněna tvorbou Paula Gauguina a fauvismem. Obraz pochází z velmi cenného raného období, které se na trhu téměř nevyskytuje. Z tohoto období také pochází Kubínovo dílo, které bylo dosud jeho nejdražším dílem prodaným v aukci, kubo-expresionistické Zátiší z let 1912 až 1914, které prošlo českým trhem v roce 2006 s cenou 2,88 milionu korun včetně aukční provize.

Za nižší cenu

Tahákem dražby v Kaiserštejnském paláci měl být olej Emila Filly z roku 1934 Zátiší s antickou bustou. Vyvolávací cena obrazu byla 9,95 milionu korun. Pořadatelé snížili u tohoto díla aukční provizi na 14 procent, přesto se v dražbě zájemce nenašel. „Po dražbě se nějaký objevil, ale je ochoten zaplatit nižší cenu," řekl Lekeš.

Nejdražším dílem Emila Filly prodaným v tuzemské aukci tak zůstává obraz s názvem Malíř, který se před rokem ve stejné aukční síni vydražil za 17,5 milionu korun bez aukční přirážky a je v žebříčku top ten českých aukcí.

Obraz Františka Foltýna Děvče s červenou stuhou ve vlasech z roku 1922 se dnes prodal za vyvolávací cenu za 1,6 milionu korun, takže s aukční přirážkou nového majitele přišel na 1,936 milionu ko­run.