V Přerově začala ve čtvrtek výstava obrazů Laca Décziho a hned první den ukázal, že zájem o jeho nevšední tvorbu bude značný.

Zásluhu na tom, že se podařilo obrazy známého trumpetisty vystavit právě v Přerově, má podle organizátorů expozice ředitel Československého jazzového festivalu Rudolf Neuls.

„Laco Déczi je totiž častým hostem festivalu a vystoupil zde i loni na podzim, kdy jsme začali výstavu domlouvat. Důležitá byla i spolupráce s kurátorem Lacových výstav pro střední Evropu, akademickým malířem Pavlem Kobylkou," přiblížila vedoucí Galerie města Přerova Lada Galová.

Výstava je zčásti prodejní, ale některé olejomalby byly zapůjčeny také ze soukromých sbírek v České republice a Německu.

Odklízení sutin po zdemolovaných domech v bývalém romském ghettu ve Škodově ulici.
Ve Škodově ulici zbourají poslední domy

„Nedílnou součástí a vlastně i podmínkou bylo vystavit společně s plátny i texty, které jednotlivé obrazy doprovázejí. Jsou plné expresivních výrazů, charakteristických pro jeho komunikaci. Takový ale Laco Déczi je a většina lidí už jeho styl zná," řekla.

Obrazy zaujmou svou barevností a maximalistickým propracováním kresby. „Akademici se shodují na tom, že bude tvorba Laca Décziho jednou velmi ceněná. O přitažlivosti tvorby svědčí i to, že jsme hned první den výstavy jeden z obrazů prodali," poznamenala.

Autor přijede na derniéru

Jazzovou atmosféru na vernisáži výstavy navodila pouze reprodukovaná hudba - návštěvníci se ale autora dočkají, i když v jiném termínu. Laco Déczi přilétá z New Yorku do Prahy na své turné po střední Evropě 27. dubna.

Derniéra výstavy za účasti autora se tedy v galerii na Horním náměstí uskuteční v neděli 30. dubna v 17 hodin. Lidé se mohou těšit i na malé hudební vystoupení.

Výstavu obrazů doplnil i soubor snímků fotografa Pavla Ondrůje, který svým objektivem zachytil hudební vystoupení umělce v přerovském Městském domě, Klubu Teplo nebo na hotelu Fit.

Na snímcích je i jeho doprovodná kapela Celula New York. 

Slavnostní vernisáž v Lipníku otevřela novou výstavu i sezonu
Slavnostní vernisáž v Lipníku otevřela novou výstavu i sezonu