Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Martin Škoda s unikátní hudební kuchařkou: Jídla jsem fotil sám, na zahradě

České Budějovice, Paříž, Ústí nad Labem /ROZHOVOR/ - Martin Škoda s unikátní moderní hudební kuchařkou „Škoda nevařit" vyhrál v prestižní světové soutěži 3. místo mezi mladými autory. Jídla nejen vymýšlel a vařil, ale i fotil. Kuchařka od osmnáctiletého Martina Škody je vůbec první knihou nakladatelství Smart Press, která uspěla v celosvětové prestižní soutěži Gourmand World Cookbook Awards.

12.3.2013
SDÍLEJ:

Martin Škoda se svou knihou.Foto: archiv autora

„Osmnáctiletý Martin Škoda se v kategorii First Cookbook (Kuchařská prvotina) umístil třetí! First Cookbook spadala pod hlavní kategorii (kategorie A) Best Authors & Chefs (Nejlepší autoři a šéfkuchaři). Ve finále se utkal s autory ze SRN, Grenady, Hong Kongu a USA, Američanka soutěž vyhrála," uvedla Olga Formanová ze Smart Press.

„To jsem nečekal! Bylo pro mne ctí usednout v jednom sále s tolika významnými lidmi z oboru gastronomie z celého světa. Pro mne jako studenta, kuchaře-amatéra, bylo 3. místo něčím snovým," svěřil se student z Českých Budějovic, Martin Škoda.

Nejsem trémista

Martine, jste trémista? Prozradíte, ve kterém okamžiku slavnostního ceremoniálu se vám ve Francii roztřásla kolena?

Myslím, že trémista nejsem skoro vůbec, ba naopak různé projevy nebo výstupy mám celkem rád, ať už se to týká školy nebo třeba vaření. Takže jsem nebyl moc nervózní ani v Paříži, ale musím přiznat, že když přišla na řadu moje kategorii, srdce se mi rozbušilo o něco rychleji.

Jaká hudba vám při předávání prestižní 3. ceny zněla hlavou? Byl to některý hit z vaší nové oceněné kuchařky?

Nevím proč, ale mám tušení, že to byla skladba „Missing" od indie pop skupiny The xx; ta ale v kuchařce není.

Docela by mě zajímalo, co pro vás bylo na psaní kuchařské knížky „Škoda nevařit" nejzábavnější. Pochlubíte se?

Moc mi dal a také se líbil proces celé tvorby, díky němuž jsem měl šanci získat spoustu výborných zkušeností. Právě z nich teď čerpám a myslím, že ještě dlouho budu.

Tak to je prima. A prozradíte, kdo vám pomáhal ochutnávat, bez koho by tedy nejspíš vaše kniha nevznikla?

Nejvíce asi ochutnávala moje rodina a kamarádi a jsem jim za to vděčný. Kniha by samozřejmě nevznikla bez mého skvělého týmu a i jim patří ohromný dík.

Když se fotí snímky do kuchařské knihy, často se jídla různě „blýskají", aby vydržela „svěží", jakoby čerstvá. Natírají se různými aspiky, snad se i stříkají spreji, aby byly jejich barvy čerstvé, ale většinou se tak znehodnocují. Bylo vám to líto, takto „kazit" svoji vlastní práci?

Takové znehodnocování se mi moc nelíbí, ale u tvorby mé kuchařky mi to líto být vůbec nemuselo.

Focení bez chemie

Proč? To mně by bylo líto, čerstvé voňavé jídlo pak vyhodit…

To proto, že všechna jídla jsem si fotil já sám na zahradě nebo někdo kolem domu. Žádnou chemii jsem na focení nepoužil. Neměl jsem dokonce ani žádná světla a clony, takže když přišla bouřka nebo zapadlo slunce, musel jsem dané jídlo vařit, či minimálně fotit někdy jindy znova.

S velkou radostí…

Jaké máte zkušenosti se čtenáři a čtenářkami, zvlášť s nadšenými moderními hospodyňkami? Pochválila vás některá za některé konkrétní skvělé jídlo z knihy? Byl někdo rád, že se díky vám dostal k pro něj zajímavé muzice?

S velkou radostí musím konstatovat, že už se mi dostalo obou z těchto reakcí a nesmírně si jich vážím. Spousta lidí už se mi ozvala kvůli určitému receptu, další část si pustila moji doporučenou hudbu, ke které by se asi jinak nedostali. A zaujala je.

Prozraďte, co na knize bylo vůbec největší dobrodružství?

Asi právě již zmíněné focení v „pankáčských" podmínkách na zahradě. Anebo poslední, nejvíce vypjaté dny těsně před uzávěrkou.

Vzniká už pokračování vaší knihy „Škoda nevařit"? Či pro vás bylo po jejím dokončení naopak velké dilema: „Kterým směrem se teď vydat?"

Myslím, že jsem teď v takovém mezičase. Nějaké myšlenky už mám, a dokonce chystáme už i nějaké nové projekty, ale druhá kuchařka je zatím jen čistě v mé hlavě.

Co člověk vlastně za takovou 3. cenu získá? Je to spíše otázka prestiže, radosti, nebo se na to nějak váže vydání knihy ve světě a podobně?

Dle mého názoru to mezi sebou může být oboje tak trochu spojené. Je to pro mě obrovská prestiž, které si moc vážím, ale zároveň i šance, která mi otevírá nové možnosti. Nejsem se úplně jistý, zda by bylo úplně rozumné moji první kuchařku překládat do dalších jazyků, protože byla psaná a určená hlavně pro naše podmínky, pro Českou republiku. Ale pokud by se tak stalo, asi by to spíše bylo cestou více na východ než na západ. Nechme se překvapit, jak to celé dopadne, přeci jenom je to jen krátce po skončení soutěže, a tak na tuhle otázku ještě nemůžu úplně odpovědět.

Chtěli nás opít

Byl na vyhlášení mejdan? Bylo to velké, užil jste si to?

Spíše až po samotném ceremoniálu se nás tam tak trochu pokoušeli opít šampaňským.

Setkal jste se s někým, koho ctíte jako „Pánaboha kuchyně"? Byl to zážitek?

Nerad takhle rozlišuji, protože v oblasti gastronomie je velká spousta lidí, které uznávám a rád bych se s nimi setkal. V Paříži jich pár takových bylo.

Jak takový úspěch člověka, dost mladého autora, „nakopne"?

Jak jsem již říkal, je to pro mě velká čest a moc si toho vážím. Když si to totiž celé přeberu a uvědomím si, že ještě ani ne před rokem jsem v sedmnácti letech lezl po zahradě na štaflích a fotil svá jídla, která jsem těsně před tím dovařil, a docela nedávno jsem za svou kuchařku vyhrál takovéto ocenění, je to jako splněný sen.

Celebrita? To ne

Nezačínáte se teď pomalu cítit jako „celebrita"?

Jako celebrita se necítím, a ani nechci, dělám věci, které mě baví a kterým věřím, že bych mohl něčemu pomoci. Vše kolem je pro mě už jen odměna a další motivace.

Autor: Radek Strnad

12.3.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Úložiště Tesly
4

Šibeniční termín splněn. Tesla dokončila stavbu největší baterie na světě

Alexandr Zacharčenko a Igor Plotnickij
5

Vůdce luhanských separatistů Igor Plotnický uprchl do Ruska

AKTUALIZUJEME

Stahují se nad vrahem z roku 1997 mračna? Jeho obětí byla dvacetiletá Lucie

Na první pohled zoufalý pokus, ve skutečnosti geniální tah. I takto se dá zhodnotit krok moravskoslezské policie, která ve čtvrtek svolala krátkou tiskovou besedu k případu vraždy z roku 1997. Tehdy 14. prosince neznámý pachatel uškrtil v Ostravě dvacetiletou dívku – Lucii V. Policisté se domnívají, že někdo jméno vraha může znát. 

Vydání Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání výbor začne řešit příští týden

Sněmovní mandátový a imunitní výbor se začne zabývat novou policejní žádostí o vydání předsedy a prvního místopředsedy hnutí ANO Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání patrně příští týden. O termínu a o návrhu programu jednání výboru se jeho členové poradí v pátek ráno, uvedl předseda výboru Stanislav Grospič (KSČM). Nový předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO) předal výboru žádost policie dnes dopoledne.

DOTYK.CZ

Dojetí z Prahy: Apple natočil světovou vánoční reklamu v české metropoli

/VIDEO/ Mezinárodní firmy proslulé dojemnými vánočními spoty nezůstaly ani letos nic dlužny své pověsti a snaží se získat zákazníky na minipříběhy plné emocí. Letos se k nim přidal i Apple, který navíc svou světovou vánoční reklamu natočil v Praze. 

Fotografie zuboženého muže symbolem genocidy. Bosňák přihlížel soudu v Haagu

Fotografie Bosňáka Fikreta Aliče, na kost vychrtlého mladíka postávajícího za ostnatým drátem koncentračního tábora, se stala v 90. letech symbolem válečných hrůz v bývalé Jugoslávii. Fotografii tehdy na své titulní straně zveřejnil magazín Time. O 25 let později stál Alič mezi mnoha dalšími přeživšími před budovou Mezinárodního tribunálu v Haagu, aby si vyslechl rozsudek proti muži, který se stal symbolem utrpení tisíců lidí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT