„Očekáváme navíc, že hlavní nápor fanoušků přijde teď, když už jsou otevřena všechna knihkupectví," doplnila. Přesný náklad Albatros nezveřejnil, podle Sonnkové ale překročil 100 tisíc kusů, podobně jako v případě některých předchozích titulů s čarodějnickým uč­něm.

Křest knihy se odehraje v Ypsilonce 

Narozdíl od sedmi dílů, v nichž J. K. Rowlingová popisovala život Harryho jako studenta školy kouzel, nová kniha je scénářem k divadelní hře, která ho zachycuje jako otce rodiny.

Scénář hry, za kterou kromě Rowlingové stojí scénárista Jack Thorne a divadelní režisér John Tiffan, přeložil do češtiny Petr Eliáš. Ten se spolu s programových ředitelem nakladatelství Albatros a někdejším objevitelem Harryho pro českého čtenáře Ondřejem Müllerem zúčastní v úterý od 16.00 v pražském divadle Ypsilonka křtu knihy. Pokřtí ji herci Jiří Lábus, Jan Jiráň a Zdeněk Zdeněk.

Harry Potter zatím dospěl 

Děj divadelní hry se odehrává 19 let po posledním příběhu ze série o Harrym Potterovi. Ve hře je již dospělý, přepracovaný zaměstnanec Ministerstva kouzel, manžel a otec tří školáků.

Čeští čtenáři objevili Harryho Pottera s tříletým zpožděním, první díl vyšel v Albatrosu bez většího zájmu v únoru 2000. Knihy o Potterovi začaly vítězit v žebřících nejčtenějších děl teprve od vydání třetího dílu v květnu 2001. Knih se prodaly statisíce kusů. Poslední tři díly nakladatelství Albatros vydalo v prvních nákladech přesahujících 200 tisíc výtisků, stokrát víc, než je běžný náklad beletrie.

Divadelní hra měla v Británii premiéru 30. července, o den později vyšla knižně. Podle Sonnkové se v Británii titul stal nejrychleji prodávanou knihou za posledních deset let.

Čtěte také: V Praze se konal půlnoční prodej knihy Harry Potter a prokleté dítě