Mladé ženy, které se seznámily při studiu na brněnské Masarykově univerzitě, předávají populární formou mluveného slova posluchačům vlastní zážitky nebo zkušenosti svých hostů. „Zvuková nahrávka je pro sexuální náměty přímo stvořená. Je to intimní záležitost,” vysvětluje Ferjančeková.

Anna Polívková ve spotu Díky pěstounství
Spot plný sexu. Polívková či Klus ukazují, že cesty k rodičovství jsou různé

Dnes už známá dvojice sdílí názor, že je důležité mluvit o tabu, která se točí kolem sexuálních témat. Nahrávkami přibližují konkrétní případy z běžného života. „Mluvily jsme například s HIV pozitivním mužem o chemsexu, což je sex pod vlivem drog. To bylo hodně zajímavé,” přibližuje Kašparová. Dodává, že jeden z nejsilnějších rozhovorů pro ně byl se ženou, kterou znásilnil majitel baru.

Podcast
- Je to audio pořad na pokračování, který bývá zdarma dostupný na různých streamovacích platformách - například Spotify, Apple Podcasts, Podcasty Google, Český rozhlas nebo ceskepodcasty.cz
- Témata jsou neomezená. Nahrávat může kdokoliv a prakticky o čemkoliv. Důležité je posluchače informovat do hloubky.
- Na české scéně si lidé můžou poslechnout jak seriózní podcasty o vážných tématech a zpravodajství, tak i uvolněnější produkci o každodenních problémech.

Témata rozebírají i lehčí - trapasy při sexu, virtuální sex nebo plastiky pohlavních orgánů. V epizodě o trapasech při sexu jim posluchači psali svoje nemilé zážitky. Hodně z nich zmínilo pšoukání během milování nebo nevolnost a zvracení při předehře a orálním sexu. „Bylo mi nějak nevolno, on se přede mnou svlékl do naha a v tu chvíli jsem se pozvracela,” čtou tvůrkyně jednu ze zpráv od fanynek.

„Při divokém sexu mi spadla kapka jeho potu do oka, měla jsem z toho zánět spojivek,” pokračují dalším posluchačským trapasem. Díky tomu si jejich příznivci mnohdy uvědomují, že zážitky, na které nejsou pyšní, se stávají běžně i jiným lidem.

Studentky začaly podcast nahrávat ve školním Radiu R v březnu loňského roku. „Obě rády posloucháme podcasty a nemáme problém se otevřeně bavit o sexu, tak jsme se rozhodly, že to propojíme,“ říká Kašparová.

Už zveřejnily přes tři desítky dílů a poslechovost neustále stoupá. Průměrně za měsíc si je pustí kolem sto tisíc posluchačů.

Lidem neradíme, nejsme odbornice

Autorky se nepovažují za sexuální expertky. „Lidem neradíme. Nejsme odbornice a nemáme na to ani vzdělání. Bereme to jako pokec dvou kamarádek, které se o tabu dokáží otevřeně bavit. Proto si zveme i hosty, ti tomu přidávají hodnotu,” popisuje Kašparová společnou tvorbu.

Odezvy od posluchačů jsou především pozitivní. „Lidem se líbí naše autentičnost,” říká Ferjančeková.

Ilustrační foto
Raději videohry a porno. Mladé lidi přestává úplně bavit sex

„Hlavně jsme trefily dobu, kdy u nás podcasty teprve začínaly. Nabídka moc nebyla, ale poptávka po těchto tématech rostla. To taky bylo štěstí,” doplňuje Kašparová.

Denně dostávají spoustu zpráv od fanoušků, že jim pomohly se sebepřijetím a pochopením vlastního těla. Občas se setkají i negativními reakcemi. „Myslíme si, že je píšou lidé, kteří nás neposlouchají, a hodnotí nás jenom podle názvu, loga nebo popisku nahrávky. Pokud to není konstruktivní kritika, ani na ně nereagujeme,” konstatuje Ferjančeková.

LENKA KROČILOVÁ