V době existenčního ohrožení československého státu se veřejně postavil na jeho podporu. Stejně jako desítky dalších představitelů české šlechty.

Jejich osudy přibližuje nová výstava na zámku Dobříš. 

Září 1938, leden 1939 a září 1939. Tři veřejná prohlášení představitelů české šlechty na obranu československého státu vešla v platnost v dobách bezprostředního ohrožení německou nacistickou Říší. První bylo adresované prezidentu Edvardu Benešovi, další dvě prezidentu Emilu Háchovi. Putovní výstava s názvem Ve znamení tří deklarací přibližuje na konkrétních osudech postoje a postavení šlechty v Československu. Zasazuje je do kontextu mnichovských událostí roku 1938 a následné okupace českých zemí nacistickým Německem. Od září do konce října je tato výstava k vidění v Galerii JCM na zámku Dobříš.

„Autory projektu jsou historici z Ústavu pro studium totalitních režimů. Výstava věnuje hlavní pozornost představitelům šlechtických rodů, kteří stáli u vzniku deklarací proklamujících podporu českému státu a národu. Někdejší vlastník dobříšského panství Vikard Colloredo-Mannsfeld podepsal dvě z těchto deklarací, proto i u nás výstavu s radostí představujeme," říká Tereza Vyhlasová ze zámku Dobříš.

Vedle Vikarda se návštěvníci dozvědí například životní příběh hraběte Františka Kinského, Leopolda Sternberga, Karla Schwarzenberga, Jana Adolfa knížete z Lobkowicz a zhruba desítky dalších. Vedle osudů jednotlivých představitelů šlechty před, v průběhu i po druhé světové válce zahrnuje výstava také dobové fotografie. Stranou pozornosti nezůstávají ani otázky související s kolaborací šlechty na jedné straně a jejím zapojením do protinacistického odboje a s tím souvisejícími postihy na straně druhé. Jednotné vstupné na výstavu do Galerie JCM na zámku Dobříš je 40 Kč. Výstava je přístupná denně kromě pondělí od 10 do 16 hodin. Michaela Rozšafná