Ve světě (a teď i u nás) trhá čtenářské rekordy a je tendence mluvit o ní takřka jako o literárním zjevení. Pravda je taková, že harlekýnské příběhy značnou část populace táhly vždycky a Padesát odstínů šedi jednoho miliardáře nejsou ničím jiným.

Jak se také jinak dívat na story o nesmělé studentce ze skrovných poměrů, jež propadne hříšným zálibám svého chladného, ale bohatého milence, který ji zavede na ta nejtemnější místa v sexuální krajině? A který – jak jinak – má za sebou krušné dětství strádajícího hošíčka, jež se podepsalo na jeho budoucí absenci citu? Prostě klišé na klišé.

Narůžovělý nekonečný seriál

Autorka působila jako výkonná televizní producentka a na jejím stylu psaní je to znát. Padesát odstínů šedi je typickým produktem doby – narůžovělým nekonečným seriálem v knižní podobě (román má přes 600 stran a jde o první díl!). Který si, předpokládejme, že ženy, rády „pustí" každý večer a nechají se unášet osudy povrchně načrtnutých postav.

Málo platné, představa, jak být hýčkána pohledným miliardářem (u něhož autorka donekonečna zdůrazňuje sexy flanelové kalhoty a bavlněnou bílou košili), vozit se v luxusním voze a přijímat přepychové hadříky z drahých obchodů, zkrátka v době krize účinkuje jako balzám. A když k tomu člověk připočte ještě temné erotické dusno v podobě rákosky či bičíku, to se to zapomíná na haldu složenek na stole… Konečně to pravé dobrodružství! Navíc doma, bez námahy a ve vlastní posteli.

Čtěte také: Erotický bestseller Padesát odstínů šedi je nyní i v českých knihkupectvích