„V Národním muzeu celkem bylo ve všech objektech 29 tisíc návštěvníků, z toho v historické budově jedenáct a půl tisíce,“ uvedla Kristína Kvapilová, mluvčí Národního muzea.

Fronty se před budovou, která byla zapojena do Pražské muzejní noci po osmi letech, začaly tvořit už více než hodinu před otevřením. Hned na začátku tak bylo do muzea podle Kvapilové vpuštěno asi dva tisíce lidí, další se dostali dovnitř až po jejich odchodu. Kopule muzea byla z bezpečnostních důvodů nepřístupná.

Národní Muzeum.
V noci se bude v muzeích foukat sklo, zbavovat stresu i vyrábět sliz

„Smyslem akce je, abychom návštěvníkům muzeí mohli nabídnout nějaký nevšední zážitek. Proto jsou doprovodné programy šité na míru jen pro Pražskou muzejní noc,“ uvedla v sobotu večer mluvčí Kvapilová. Část lidí podle ní jsou nejsou obvyklí návštěvníci muzeí, láká je hlavně to, že je vstup zdarma. Pořadatelé ovšem doufají, že do muzeí zamíří i jindy. O moc vyšší návštěvnost muzejní noci, než byla letos, už kapacita akce neumožňuje.

V metropoli bylo otevřeno kolem sedmi desítek objektů asi 45 institucí. V minulých ročnících bylo nejnavštěvovanějším Letecké muzeum Kbely. Tradičně se velkému zájmu těší také například Národní technické muzeum, Národní zemědělské muzeum, Muzeum policie, Náprstkovo muzeum, Botanická zahrada nebo objekty Univerzity Karlovy, například skleníky na Albertově.

Kašna pod historickou budovou Národního muzea v Praze bude od 1. května zářit barvami.
Do Národního muzea se vrací kostra plejtváka. Kašna se rozzáří barvami

Otevřené byly i prostory zapojené ho výstavního projektu Pražské Quadriennale na Výstavišti. Připojily se také některé galerie včetně Národní galerie nebo několik objektů Galerie hlavního města Prahy. Návštěvníky zdarma mezi objekty vozily speciální linky MHD.

Festival muzejních nocí od roku 2005 organizuje Asociace muzeí a galerií České republiky ve spolupráci s ministerstvem kultury a Národním muzeem. Letos začal 18. května a vrcholí tento víkend, zapojilo se přes 500 měst.

Metronom na Letné.
Muzeum nesvobody bude nejspíš na Letné nebo v centru